2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Indokolni kellene, de nem mindig teszik megForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-17 10:18:23
A bíróság próbálkozik a „sablonhatározatok” visszaszorításával, de kemény dió.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) több okból is elrendelheti a hivatalosan „elismerést kérõknek” hívott menekültek menekültügyi õrizetét (keretes anyagunkban), illetve kérheti a bíróságtól a fogva tartás legfeljebb 6 hónapig tartó meghosszabbítását (kiskorú gyermekkel érkezõ családoknál ez legfeljebb 30 nap). A hivatal a gyakorlatban szinte kizárólag két pontra hivatkozik a kényszerintézkedés szükségességének megállapításánál: egyrészt, hogy másként nem tudja tisztázni a kérelmezõ személyazonosságát, állampolgárságát, másrészt feltételezi, hogy a külföldi akadályozná az ügyében indult eljárást.
Panelmondatok

A BÁH tavaly országosan közel ötezer menekültet vetetett legfeljebb 72 órás õrizetbe, a Debreceni Járásbíróságnál pedig mintegy 1400 esetben indítványozták a kényszerintézkedés meghosszabbítását. A helyi bíróság az indokolt esetekben elrendelte a hosszabbítást, ugyanakkor – mondták a Debreceni Törvényszéken érdeklõdésünkre – tavaly szeptembertõl jellemzõen gyermekkel érkezõk ügyében kellett dönteni. Többször elõfordult, hogy a BÁH indítványát csak részben tartották megalapozottnak (a kérelmezõ személyazonossága, állampolgársága õrizet nélkül is megállapítható volt), és a fogva tartás idejét is rövidebb idõben határozták meg.

Általános gond – tudtuk meg –, hogy bár a bíróság a személyes meghallgatások révén szeretne mélyebb információkat szerezni a menekültekrõl, jobban megismerni a hátterüket, hogy ne „sablonhatározatok” szülessenek, ez sokszor a BÁH által megállapított tényállás szegényességébe, paneleibe ütközik, és abba, hogy maguk a bíróság elé kerülõ menekültek sem beszédesek, ragaszkodnak a BÁH eljárásában általuk tett nyilatkozathoz.
Érvek hiányában…

Az õrizet nem az egyetlen lehetséges kényszerintézkedés, van enyhébb is. Ilyen például a rendszeres jelentkezési kötelezettség elõírásának, a személyazonosító vagy úti okmány bevonásának, kezes/jótálló megnevezésének lehetõsége is. Bár a menekültügyi õrizetre vonatkozó indítványokban a BÁH-nak minden egyes esetben ki kellene fejtenie, hogy az enyhébb kényszerintézkedések miért nem vehetõek számításba, ezen elvárásnak nem mindig felelnek meg. Holott kellõ érvek híján az õrizet fenntartása sem indokolt.

 

A jog szerint
Menekültügyi õrizet elrendelhetõ, ha…

az elismerését kérõ személyazonossága, állampolgársága nem tisztázott
az illetõ elrejtõzéssel vagy más módon akadályozza a menekültügyi eljárást
feltehetõ, hogy az illetõ késlelteti/meghiúsítja a menekültügyi eljárást, megszökik elõle
az illetõ õrizetbe vételét a közrend védelme indokolja (nemzetbiztonságra, közbiztonságra, a tartózkodási helyre vonatkozó irányadó magatartási szabályok súlyos vagy ismételt megsértése)
a kérelmezõ elõterjesztése repülõtéri eljárásban történt, vagy
megjelenési kötelezettségét felszólításra sem teljesítette, akadályozza a dublini eljárás lefolytatását

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!