2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Egészségtelen a magyar étrendForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-17 10:52:11
Egy kutatás szerint a világ második legegészségtelenebb étrendje a magyar (elsõ az örmény, harmadik a belga). A kutatók 197 ország közel 4,5 milliárd ember étkezési szokásait vizsgálták nemrég. Mint írták, a belgákat a csokoládéról és a gofriról, a magyarokat a gazdagon fûszerezett gulyáslevesrõl ismerik a világban.

A legegészségesebb az étrend az afrikai Csádban és Sierra Leonéban, ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és teljes kiõrlésû gabonát. A kutatás megállapította azt is, hogy számos gazdag országban, úgymint Anglia, Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland, néha a leggyengébb minõségû az átlagos étrend, mivel a legnagyobb az egészségtelen ételeket fogyasztók aránya.

Ezekben az országokban sok elõre elkészített ételt esznek, és mivel nagyon széthúzódik a készítés és a fogyasztóhoz való eljutás közötti idõ, adalékanyagokat használnak fel, hogy meggátolják a megromlását. Felgyorsult a világ, mindenki rohan, a fejlett országok lakossága túlságosan kényelmes, és nagy a csábítás, ezért akkor is esznek az emberek, ha valójában nem is éhesek - magyarázta Bálint Márta dietetikus a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában.

A jelenség Magyarországon is megfigyelhetõ. A magyarok nem táplálkoznak változatosan, a rántott hús, a paprikás krumpli, a rakott krumpli nem tartozik az egészséges ételek közé, ráadásul kevés zöldséget és halat fogyasztunk - tette hozzá Horváth Tamás, a Michelin-csillagos Borkonyha étterem tulajdonosa. Az anyagi helyzet komoly befolyásoló tényezõ, a magyarok többsége elõször a termék árát nézi meg, a minõség így háttérbe szorul.

Ráadásul az elkészítéssel is problémák vannak - folytatta: a rántás, a panírozás és bõséges zsiradék használata helyett lehetne párolni, roston sütni az ételeket. A fõzelékeknek a friss zöldségekrõl kellene szólniuk, hideg vajjal kell sûríteni õket, liszt nélkül. Többet kellene pirítani, amelynek során egyrészt illóanyagok szabadulnak fel, másrészt kevesebb sóra van szükség utána. A salátákat jobb, ha nem sok cukorral meghintett öntettel borítjuk le, hanem olívaolajjal, almaecettel vagy borecettel locsoljuk meg - sorolta a lehetséges megoldásokat Horváth Tamás.

Ezzel egyetért Bálint Márta is, aki szerint akár a gulyáslevest is el lehet készíteni egészséges módon, kevesebb sóval, zsiradékkal és marha- helyett pulykahússal. Úgy vélekedett, a változatosság és a mértékletesség az alfája és az ómegája mindennek, az étkezés legyen élvezet, jó minõségû, mindehhez persze megfelelõ ismeretek szükségesek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!