2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
KSH: 2001 és 2011 között csökkent a középrétegek társadalmon belüli arányaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-17 11:23:03
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kutatása szerint a 2001 és 2011 közötti idõszakban csökkent a középrétegek társadalmon belüli aránya – közölte az errõl szóló elemzés szerkesztõje a kutatás eredményeit bemutató tanácskozáson csütörtökön, Budapesten.

Huszár Ákos közölte: az adatok azt mutatják, hogy a vizsgált idõszakban egyaránt nõtt a magas presztízsû szellemi foglalkozást ûzõk, a felsõ- és a középvezetõk, illetve a képzettséget nem igénylõ munkát végzõk és a leszakadók aránya, vagyis a tíz évvel korábbinál kevesebben tartoznak a középrétegekhez.

Hozzátette, hogy egy 2001-ben a népszámlálási adatok nyomán készült rétegzõdéskutatással összehasonlítva végezték el az elemzést. Az adatokból kiderült, hogy tíz év alatt tovább polarizálódott a társadalom szerkezete.

Záhonyi Márta, A társadalom rétegzõdése címû kötet egyik szerzõje hangsúlyozta, hogy a foglalkozási csoportok arányának változása tükrözi a társadalom szerkezetében bekövetkezett gazdasági változásokat. Nõtt a magas képzettséget igénylõ foglalkozást ûzök száma, és elsõsorban a gazdasági válság nyomán csökkent az iparban dolgozók aránya. Ugyancsak csökkent a vállalkozók száma, elsõsorban azoké, akik csak önmagukat foglalkoztatták.

Tíz év alatt növekedett a foglalkoztatottak száma, a nyugdíjkorhatár emelkedése nyomán elsõsorban az 50-74 éves korcsoport esetében. Ugyanakkor csökkent a 15-24 évesek, vagyis a fiatalok foglalkoztatási rátája – tette hozzá.

Jelentõsen nõtt a felsõfokú végzettségûek aránya, még a betanított munkát végzõk körében is. Ez azt jelenti, hogy a magasabban kvalifikáltak egyre inkább kiszorítják az alacsony végzettségûeket a munkaerõpiacról – mondta a kutató.

Hunyadi Zsuzsanna, aki az inaktívak, vagyis a munkanélküliek, nyugdíjasok, gyerekek, tanulók csoportját vizsgálta, arról szólt, hogy a vizsgált idõszakban 6,5 millióról 6 millióra csökkent az inaktívak, ugyanakkor 150 ezerrel nõtt a munkanélküliek száma.

A nyugdíjasok voltak a legképzettebbek, de például a munkanélküliek között is megduplázódott a vizsgált idõszakban a felsõfokú végzettségûek aránya – mondta a szerzõ.

Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese hangsúlyozta: az a céljuk, hogy Magyarországon is egyre inkább elterjesszék a tényekre alapozott döntés kultúráját.

Ehhez pedig izgalmas elemzéseket kell készíteni; ennek érdekében született a most bemutatott kiadvány is – mondta az elnökhelyettes.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!