2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
NFM: megjelentek a barnakõszén és szénhidrogén bányászati koncessziókForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-17 11:35:18
A nemzeti fejlesztési miniszter koncessziós pályázati felhívásokat tett közzé barnakõszén feltárására és kitermelésére a Dubicsány I. bányatelek területén, valamint szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére Battonya-Pusztaföldvár Észak, Berettyóújfalu, Dány, Lakócsa, Mogyoród, Nagykáta, Ócsa, Püspökladány és Sellye területeken – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a pályázati eljárásban részt vehet bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló törvény által meghatározott szervezet, közös ajánlattétellel is. A részletes információkat és feltételeket tartalmazó pályázati kiírások átutalásos fizetéssel, területenként nettó százezer forintos vételáron vásárolhatók meg. A dokumentációk a pályázat benyújtási határidejét megelõzõ napig, munkanapokon 8–14 óráig vehetõk át a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) ügyfélszolgálati irodájában.

Az eredményes koncessziós pályázat benyújtásához a szénhidrogén kutatási területekre pályázóknak a nettó tízmillió forintos részvételi díj befizetésén túl ötvenmillió forint pályázati biztosítékot kell letétbe helyezniük a pályázati határidõ végéig. A barnakõszén-pályázat részvételi díja nettó egymillió forint, a pályázati biztosíték összege pedig ötmillió forint – írja az NFM.

Az NFM tájékoztatása szerint a pályázatokat a benyújtási határidõt követõ 90 napon belül elbírálják. A koncessziós szerzõdések megkötésére az eredményhirdetéstõl számítva 90 nap áll rendelkezésre, amely határidõt a nemzeti fejlesztési miniszter egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthatja.

A barnakõszén koncesszió idõtartama a szerzõdés hatályba lépésétõl számított 35 év, míg a szénhidrogén kutatási területeknél 20 év, amely mindkét esetben egy alkalommal, pályázat kiírása nélkül, a koncesszió eredeti idõtartamának legfeljebb a felével meghosszabbítható – olvasható a tájékoztatásban.

A pályázatokat a kiírásban meghatározott módon, személyesen lehet benyújtani 10 és 12 óra között az MBFH ügyfélszolgálati irodájában 2015. szeptember 23-án a Dubicsány I. bányatelek, Battonya-Pusztaföldvár Észak, Berettyóújfalu, Dány és Lakócsa, 2015. szeptember 24-én Mogyoród, Nagykáta, Ócsa, Püspökladány és Sellye esetében – írja az NFM.

A pályázati felhívások elérhetõk a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal honlapján (www.mbfh.hu), a kormányzati portálon (www.kormany.hu) és az Európai Unió Hivatalos Lapjának C119-es lapszámában (http://eur-lex.europa.eu/), továbbá megtalálhatóak két magyarországi országos napilapban is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!