2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Olcsóbbak lesznek idén a tankönyvekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-17 12:07:35
Megkezdõdött a 2015/16-os tanévre a tankönyvrendelés: változás, hogy több idõ áll rendelkezésre erre és a kiadványok további húsz százalékkal lesznek olcsóbbak - jelentette be az Emberi Erõforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára Budapesten.

Czunyiné Bertalan Judit a sajtótájékoztatón elmondta: a tankönyvellátásra vonatkozó eddigi tapasztalatokat összegezve megváltoztatták a következõ tanévre a tankönyvrendelési felületet. Jelentõsen könnyebb lesz a folyamat, és egyúttal biztonságosabbá is válik - emelte ki az államtitkár. Hozzátette: a pedagóguskarral és az egyházakkal folytatott egyeztetések nyomán több változtatással találkozhatnak majd az intézmények. Sokkal több idõ van a tankönyvek megrendelésére, az idén harminc nap áll rendelkezésre a kiválasztásra és a rendelések rögzítésére.

A könyvek újabb húszszázalékos csökkenése várható, a tankönyvcsomagok átlagára 12 ezer forint körül lesz. Újabb évfolyam kapja majd ingyenesen a könyveket, így a térítésmentesség az általános iskola elsõ három évfolyamára terjed már ki. Az új rendszerben már háromszázezren juthatnak majd ingyenesen a kiadványokhoz - mondta Czunyiné Bertalan Judit, aki közölte: a fenti évfolyamokon túl további diákok is kaphatnak támogatást rászorultsági, gyermekvédelmi alapon.

Jelezte: folyik a tankönyvek tartalmi fejlesztése az Oktatáskutató és Fejlesztõ Intézetnél, újabb évfolyamokra fejlesztettek ki kiadványokat, a véleményezésben több száz pedagógus vesz részt. A tankönyvek elosztásában és az iskolákba eljuttatásában is praktikusabb, logikusabb rendszert alakítanak ki - közölte a köznevelési államtitkár. Kérdésre válaszolva elmondta: javasolt tankönyvlista nincs, a Könyvtárellátó (Kello) honlapján azok a könyvek kapnak jelölést, amelyek a nemzeti alaptantervvel kompatibilisek. A tavalyi csaknem négyezerrel szemben mintegy 2700 kiadvány szerepel a listán, ebben több új könyv is van.

Tõczik Zsolt, a Kello ügyvezetõ igazgatója kiemelte: hatékonyabbá és egyszerûbbé szerették volna tenni a rendszert. Az ellátás menete mellett hozzányúltak a logisztikához - jelezte, hozzátéve: az a cél, hogy megfelelõ mennyiségben, minõségben és határidõre leszállítsák a tankönyveket. Egyszemélyes ügyfélkezelõ rendszert alakítottak ki, minden iskolát egy meghatározott emberhez rendelnek, aki a rendelés elejétõl a tankönyvellátás végéig segíti az intézményeket - közölte.

A rendelés diákonként történik továbbra is, de már nem csomagolják össze tanulónként, hanem iskolákra bontva, összesítve szállítják ki a tankönyveket. Ezzel is az esetleges hibákat szeretnék kiküszöbölni - mondta. Nem fognak elõre számlázni a tankönyvekért fizetõ diákoknak, hanem mindig azt számlázzák majd le, amit leszállítottak, és a diákok, a szülõk átvettek. A számlát az iskolán keresztül kapják meg, és szeptember 15-éig kell majd kifizetniük. Beszámolt arról, hogy a hittan- és erköcstankönyvek rendelése nem volt egyértelmû, ami több hibát eredményezett, ezt egyszerûsítették, és rögzítették, mely tankönyv melyik bevett egyház által elfogadott kiadvány. Kitért arra is, hogy saját forrásból megháromszorozzák azt az összeget, amelyet az iskola fenntartóján keresztül a tankönyvfelelõsöknek fizetnek, így 300 forint plusz áfa jár majd diákonként.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta: egyik elsõ felvetésük volt, hogy tekintsék át a tankönyvellátás rendszerét és az esetleges problémákat. Októberben megbeszélték a szaktárcával és a Kellóval a felmerült kérdéseket. Javaslatuk nyomán beépítették az új rendszerbe a tanári példányok számának megváltoztatását, a pótrendelés, a visszáruzás módosítását. E téren még lesznek javaslataik - jelezte az elnök. Kérdésre válaszolva Horváth Péter elmondta: a kar feladata lesz, hogy a mostani kiadványokat folyamatosan kontrollálják, a tartalmukat véleményezzék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!