2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Életbe lép az új szabályozás: a mobilos ügyfelek már ezt is megtehetikForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-18 09:40:47
Új szabályozás értelmében az elõfizetõnek 14 napos próbaidõ után lehetõsége lesz elállni a szerzõdéstõl, ha a szolgáltatás elérhetõsége, megfelelõ minõsége nem biztosított. Ez kiterjed a mobiltelefon, mobilinternet és a televíziós szolgáltatásra is. A mobilszolgáltatókkal szerzõdõ ügyfelek kiszolgáltatottságát akarja csökkenteni az NMHH az új rendeletével – mondta a hatóság elnöke, Karas Monika a Kossuth Rádióban.

A fogyasztói jogok erõsödtek a hírközlési fogyasztóvédelem szabályainak megújításával. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) igyekezett olyan módosításokat végezni, hogy a fogyasztó, az elõfizetõ ne érezze magát kiszolgáltatottnak a szolgáltatójával szemben – mondta a 180 percben Karas Monika, a hatóság elnöke.

Az új rendelet részletesen szabályozza az elõfizetõi szerzõdések tartalmát, partneri viszonyt teremt a szolgáltató és a fogyasztó között, megállapodások egyszerûsítését írja elõ – átlátható, világos szabályokat kell lefektetni bennük. A határozott idejû szerzõdéseknél nagyon fontos, hogy az nem csak a fogyasztóknak elkötelezõdés, hanem a szolgáltatóknak is. Utóbbi sem változtathatja a feltételeket egyoldalúan, csak nagyon-nagyon szûk körben – tette hozzá a Kossuth Rádióban Karas Monika.

Új szabályozás az is, hogy az elõfizetõnek 14 napos próbaidõ után lehetõsége lesz elállni a szerzõdéstõl, amennyiben a szolgáltatás elérhetõsége, megfelelõ minõsége nem biztosított. Ez egyaránt kiterjed a mobiltelefon, mobilinternet és a televíziós szolgáltatásra.  A feltöltõkártyás mobiltelefonok elõfizetése esetében a szerzõdés megszûnésekor a kártyán lévõ egyenleggel a szolgáltatónak el kell számolnia az elõfizetõ felé.

A rendelet kitér a mikro- és kisvállalkozások védelmére is, mivel az ebbõl a szegmensbõl érkezõ panaszok alapján a hatóság indokoltnak tartotta a kisvállalkozásokra is kiterjeszteni az egyéni elõfizetõket megilletõ védelmet.

A szabályozás kiterjed a mûsorterjesztésre, az internetszolgáltatásra, valamint a mobil- és vezetékes telefonszolgáltatásra, és mintegy 20 millió elõfizetõi szerzõdést érint. A hatóság errõl szóló rendeletét március 30-án hirdették ki. A rendelet augusztus 1-jén lép hatályba, majd a szolgáltatóknak a jogszabályt fokozatosan, adott szakaszonként november 30-áig kell életbe léptetniük. Nagyon fontos, hogy az elõfizetõknek semmi teendõje nincsen – hangsúlyozta Karas Monika a Kossuth Rádióban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!