2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Intõ jelek: elmosódott szélek, viszketés, vérzésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-18 09:54:21
Óvatosabbnak kell lennie annak, akinek világos a bõre, sok anyajegye van, családjában elõfordult bõrrák, vagy olyan napimádó, akit az UV sugárzás kivédése foglalkoztat.

Õk az elsõ tavaszi napsütéskor már használnak fényvédõ krémeket – ez mindenkinek ajánlott –, s ismerik az ABCD önvizsgálat módszerét, mely a tünetek angol kezdõbetûibõl tevõdik össze.

A melanoma nap felhívása viszont azoknak is szól, akik napozás közben már többször leégtek, gyakorta szoláriumoznak, testükön az átlagosnál több, 30–40 anyajegy is van, világos haj- és szemszínûek, azoknak pedig kötelezõ, akik anyajegyükön elváltozást vettek észre.

– A melanoma általában növekvõ, színes bõrfoltként jelenik meg. Az elváltozás lehet a bõrfelszínnel egy síkban lapos, vagy abból kiemelkedõ, durva tapintatú. A színe is változó, lehet barna, fekete, kékes, a kék különbözõ árnyalatai, fehér stb. – sorolja dr. Beleznay Gyöngyike.

Figyelmeztetõ jel, ha az anyajegy szélei már nem élesek, mint a normális festékes anyajegyen, hanem elmosódottak. Viszketés, vérzés esetén a rosszindulatú elfajulás alapos gyanúja áll fenn, tehát sebészi kimetszés és szövettani vizsgálat szükséges – nyomatékosít a bõrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!