2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A jövõ retrója ma vanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-18 10:13:36
Retró mindaz, ami a saját gyermekkoromra emlékeztet.

„Ilyen nekünk is volt!” „Bátyám kedvence volt.”„Sosem felejtem el azt az ízt.” „És arra emlékszel…” A legjellemzõbb reakciók, amik a Hétköznapi Retró Kiállítás megnyitóján magunkba szívhatók, meg a sok mosoly.

Már amennyiben figyelmünket képesek vagyunk az Ifjúsági Ház folyosóján a jelenben tartani, a saját múltunkból erõnek erejével folyton visszarángatva. Nehéz feladat, mert nosztalgiára hív a toll, amelyen egy hölgy áll. Különös tulajdonsága, hogy írásra elviselhetetlenül melege lesz. Mélázásra késztet a tárgyakra nyomott moncsicsi, Makk Marci, valamint a zöld, körte alakú, fém dísz. Nekünk is volt persze, bár az üveg alkatrészek, röviditalos poharak, amelyek tárolására hivatott e tárgy, már hiányoztak belõle mire én megszülettem. Gyaníthatóan a bátyáim finom, visszafogott játékának áldozatává váltak. – Retró mindaz, ami a saját gyermekkoromra emlékeztet – fogalmazta meg Kondor Tamás, a gyûjtemény egyik tulajdonosa. – Két éve volt legutóbb ehhez hasonló kiállításunk és már sokan érdeklõdtek a folytatás iránt – mondta a nyitóünnepségen Gesztelyi Tamás.

Harmadik társával Hõbör Zoltánnal egy idõs helyi nõ megõrzött tárgyait tették vitrinbe. Az április 30-ig tartó tárlat vendége, Bíró Zsolt régi játékokkal színesíti a rendezvényt. A múlt tárgyi lenyomataival szemben, mint ahogyan a korábbi alkalommal is, debreceni legendákat idézõ grafikák vonzzák a tekintetet. Olvashatunk a citromszigetrõl, a híres homoki borról, az „alföldikum” fütyülõs pohárról, valamint az omladozó Sesztina-villáról, ahol – ha hinni lehet a szóbeszédnek – a tetõtéri szobában gyertya ég, s a körablak annak ellenére van fényesre pucolva, hogy nincs padlásfeljáró. A már hetvenöt különbözõ témát debreceni képeslapra vetõ Horog Máté, így szólt munkái kapcsán: Nem csak nosztalgiázásnak szánom ezeket a képeket, nincs bennem a régen mennyivel jobb volt érzése. Ma is zajlanak események, amik egyszer elsuttogott, folyton változó legendává válnak. Magam is észlelem, hogy az egykor kedvenc kocsmáim már nem léteznek vagy a szeretett épületeim helyén mást húztak fel. Ez a feszültség leolvasható a grafikákról, de hiszem, hogy az új nem rosszabb, csak más – fogalmazott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!