2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Devizahitelek - 30 napig lehet panaszt benyújtaniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-20 10:21:37
A szakemberek azt javasolják, a hitelesek figyelmesen nézzék át az elszámolási értesítõket.

Az évek során a svájci frank árfolyamának ugrásszerû növekedése, a bankok által követelt irreális összegek miatt több mint egymillió ember került nehéz helyzetbe, s egyre nehezebben tudták fizetni havi kölcsöneiket.

Minden olyan fogyasztó, aki magánszemélyként írta alá a szerzõdését, jogosulttá válik az elszámolásra, ha 2004. május 1-je után kötött devizaalapú szerzõdése van. A törvény értelmében 2015. március 1-je és április 30-a között a pénzügyi intézményeknek postára kell adniuk az elszámoló levelet.

Lénárt Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének elnöke a mûsorban elmondta: nagyon sok ügyfél érzi úgy, hogy nagyon sokat fizetett, és most joggal bízik benne, hogy az elszámolást követõen annak megfelelõ összeget kap vissza, amit valóban nem jogszerûen számoltak el a pénzintézetek.

Ez idáig a pénzintézetek csupán tíz százaléka küldte ki az elszámolási értesítõket. A részletes számítások még mindig kissé átláthatatlanok a fogyasztók szemszögébõl. Aki már kifizette a hiteltartozását, készpénzben veheti fel bankjánál a visszajáró összeget. Azoknak az ügyfelek, akiknek még fennálló tartozása van, csökkenni fog a törlesztõrészletük, ezt a bank leírja nekik, és a levélhez egy új ütemezési táblázatot is csatol.

Aki megkapja az elszámolást, próbálja meg részletesen ellenõrizni, aki pedig nem érti, kérjen segítséget, a Magyar Nemzeti Bank weboldalán is tájékoztatást kaphat. Erdõsi Éva pénzügyi szakértõ a hiteleseknek azt tanácsolta, ellenõrizzék, hogy az egyes hónapokban mekkora összeget törlesztettek, és hogy valóban az szerepel-e a banki levélben. Azt is meg tudják nézni, hogy a banknak az induló kamattal kell-e végig számolnia a szerzõdést, hiszen az idõközbeni kamatemelést nem érvényesítheti. Az ügyfelek ellenõrizhetik azt is, hogy az adott napokon ténylegesen az MNB aznapi árfolyama került-e érvényesítésre. Erdõsi Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy aki harminc napon belül nem jó panaszt nyújt be, és azt elutasítják, annak a panasza érvényét veszti, és a kiszámolt tartozásán nem változtatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!