2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Ezek a tipikus hibáink az szja-bevallásbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-20 11:07:56
Mintegy 800 ezer adózó vallott március végéig, emellett több mint 375 ezren kérték a NAV segítségét, a beérkezett bevallások nagy részét már feldolgozták, a fennmaradó mintegy 10 százalék javításra szorul - tájékoztatott az adóhivatal.

A beérkezett bevallások csaknem 2 százalékában van olyan hiba, amelyet csak a bevalló közremûködésével lehet javítani, a többi hibás bevallást a NAV munkatársai kijavítják. A közleményben az adóhatóság felsorol több jellemzõ hibát, egyebek mellett, hogy hiányzik az aláírás, nincs adószám, a visszaigényelhetõ adót tartalmazó bevallásban nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím, illetve téves a helyesbítés, önellenõrzés jelölése a fõlapon.

Ugyancsak gyakori hiba, hogy nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét, nem megfelelõen töltik ki az az eltartottakra vonatkozó lapot vagy a 2014-ben megszületett gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozatot nem töltik ki. Gyakran a kifizetõ által levont adóelõleg helyett az adózó által befizetett adóelõleg szerepel vagy üres a bevallás, ami a söralátét-bevallás nyomtatványánál tipikus hiba, valamint hiányoznak a vállalkozói mellékletek, általában a tevékenységüket év közben megszüntetõ egyéni vállalkozóknál.

A NAV felhívta rá a figyelmet, hogy ha valakinek a családjában év közben változás volt - például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülõk elváltak vagy született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul. Aki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelõ összeget vette igénybe, annak a többletet vissza kell fizetnie, illetve 12 százalékos bírsággal is számolnia kell - szól az adóhatóság intése.

A www.nav.gov.hu oldalon elérhetõ általános nyomtatványkitöltõ program segít a lehetõ legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, sõt bizonyos adatokat elég csak egyszer kitölteni, a program önállóan számol. A hibák közül pirossal jelöli a program a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat meg, amely miatt a bevallás érvénytelen - tájékoztatott a NAV.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!