2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Használt dolgait árulja az interneten? Így kell adóznia a NAV szerintForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-20 11:35:36
Újabb hasznos sorvezetõvel igyekszik eligazítani a vaterázókat a NAV, amelyben a múltkori dokumentumban foglaltak ismétlése mellett össze is foglalta a használt ingóságok internetes értékesítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Fõszabály szerint, ha valaki a háztartásában feleslegessé vált tárgyait alkalomszerûen értékesíti (egy évben akár többször is), úgy ez az eladás nem eredményez adóalanyiságot. Egyértelmûen fennállnak azonban a gazdasági tevékenység feltételei, ha egy értékesítõ másoktól vásárol fel (gyûjt össze) különbözõ (használt) termékeket (például gyerekruhák, konyhai eszközök, bútorok) és ezeket rendszeresen értékesíti online felület(ek)en. (A múltkori tájékoztatóról részletesen itt olvashat.)

Ha tehát például a magánszemély szükségleteinek kielégítése céljából ruhákat vásárol, majd a megunt, kinõtt ruhákat interneten keresztül értékesíti, akkor ez nem tekinthetõ gazdasági tevékenységnek, mert az ingóságok beszerzése nem továbbértékesítési, haszonszerzési céllal történt. Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy magánszemély a régi, feleslegessé vált könyveit értékesíti, vagy ha egy kismama a gyermekei feleslegessé vált, kinõtt ruháit adja el. Abban az esetben azonban, ha egy magánszemély kifejezetten abból a célból vásárol gyermekruhákat, hogy azokat utóbb rendszeresen - például az interneten közzétett hirdetések révén - értékesítse, akkor az így megszerzett jövedelme önálló tevékenységbõl származó jövedelemnek tekintendõ.

Általánosságban véve nem életszerû például az, hogy valaki a gyermekei, családtagjai kinõtt ruháinak értékesítésébõl egy év alatt 1 millió forintos jövedelemre tegyen szert. Általánosságban az egyszeri értékesítés sem eredményez adóalanyiságot, legyen az értékesítés tárgya akár egy padláson talált régiség, ajándékba kapott arany ékszer, vagy személygépkocsi, ingatlan. Ha valaki azonban rendszeresen régiségek után kutat (több padláson is), azokat felvásárolja, rendszeresen értékesíti, úgy elmondható, hogy ez a tevékenység gazdasági tevékenységnek minõsül. Abban az esetben, ha valaki örököl egy 100 millió forint értékû ingatlant, és ezt értékesíti, ezen értékesítés nem keletkeztet az áfa rendszerében adóalanyiságot, ez az eladás nem tekinthetõ gazdasági tevékenységnek.

A NAV szerint a legfontosabb tudnivalók a következõ három pontban foglalhatók össze:

1. Ha a magánszemély az ingóságait nem gazdasági tevékenység keretében értékesíti, akkor az ebbõl származó jövedelmét az ingó átruházásból származó szabályok szerint kell megállapítania és megfizetnie a 16 százalékos mértékû személyi jövedelemadót.

Nem kell ugyanakkor megfizetni az adóévben 200 ezer forintot meg nem haladó ingó vagyontárgy értékesítésébõl származó jövedelme után az adót. Ha az ebbõl származó bevétele az adóév elejétõl összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor nem keletkezik adóköteles jövedelme és személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettsége.

Számla-, nyugtaadási és áfa-fizetési kötelezettség nem terheli.

2. Ha a magánszemély az ingóságait nem egyéni vállalkozóként ugyan, de gazdasági tevékenység keretében értékesíti, akkor az ingó átruházásából származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések szerint megállapított jövedelme önálló tevékenységbõl származó jövedelemnek minõsül, 16 százalékos mértékû személyi jövedelemadót és 27 százalékos mértékû egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie.

Nem alkalmazhatja a 200 ezer forintos szabályt, ugyanakkor, ha az ingó értékesítésbõl származó bevétele az adóév elejétõl összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor nem keletkezik adóköteles jövedelme.

A gazdasági tevékenység áfa-alanyiságot eredményez, így adószámmal kell rendelkeznie, számla-, nyugtakibocsátási kötelezettség terheli, és amennyiben nem választott alanyi adómentességet, akkor áfa-fizetési, bevallási kötelezettsége van.

3. Ha egyéni vállalkozó végez ingó értékesítési tevékenységet, akkor az ebbõl származó jövedelmét nem az ingó vagyontárgy átruházásának szabályai alapján kell kiszámítania, hanem az általa egyéni vállalkozóként választott adózási módra irányadó rendelkezések szerint kell azt megállapítania, és ennek megfelelõen kell teljesítenie az adókötelezettségeket.

Az egyéni vállalkozó áfa-adóalanynak minõsül és a tevékenysége keretében végzett ingó értékesítéshez kapcsolódóan számla-, nyugtakibocsátási kötelezettség terheli, és amennyiben nem választott alanyi adómentességet, akkor áfafizetési, bevallási kötelezettsége van.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!