2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Letették az Apollo Tyres-gyár alapkövétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-20 11:59:07
Az indiai gumigyár az egyik leggyorsabban növekvõ európai országba fektet be - mondta Orbán Viktor a Heves megyei Gyöngyöshalászon, ahol mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel épít gumigyárat az Apollo Tyres.

Az Apollo Tyres olyan országba fektet be, ahol a gazdasági növekedés Európában a legjobbak között van, ahol vállalt célkitûzés a munkanélküliség 3 százalékos szintre való visszaszorítása - mondta Orbán Viktor az indiai vállalat Gyöngyöshalászon mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel épülõ gumigyárának alapkõletételén pénteken. A miniszterelnök úgy fogalmazott: ha a magyarok megértik ennek a gyárnak a rendszerét, a jövõbõl is megértenek valamit. Nem kell 4-5 évnél több, és a világ körülöttünk teljesen meg fog változni. Ha bármely nemzet versenyképes szeretne maradni, akkor részesévé kell válnia a modern technológiáknak - mondta.

Felidézte: Magyarország több mint negyven évig sínylõdött a kommunista rendszer alatt, elzárva a fejlett technológiai világtól. Ezt a fejlett technológiai szemléletet befektetõk nélkül lehetetlen visszaszerezni. Húsz évvel ezelõtt nem gondoltam volna, hogy eljön az a pillanat, amikor nem európaiak ruháznak be Indiában, hanem indiaiak ruháznak be Európa szívében - mondta. Orbán Viktor szerint mindez azt mutatja, hogy van lehetõség kontinensek, országok, vállalatok és családok számára, hogy olyan sikeressé váljanak, amely révén a korábban sokkal fejlettebb Nyugaton is komoly gazdasági befolyást, elismertséget, tekintélyt szerezzenek. Ez nekünk magyaroknak rendkívül fontos, bíztató jel, mert mi is hátrányból indulunk - tette hozzá.

Olyan összefogást sikerült létrehozni, amelynek eredményeképpen még egy távoli országban is felfigyelnek ránk, és úgy gondolják, érdemes bizalmat szavazni Magyarország jövõjének - mutatott rá Orbán Viktor. Kitért arra is, a mai magyar oktatási rendszer nem garantálja a gyerekek számára, hogy a világ legjobbjaival versenyképes tudást szerezzenek, és Magyarországot magasabbra emeljék a munkájuk, teljesítményük révén. Ezért fontos az oktatás modernizálása. Nyilvánvalóan gyenge a kapcsolat a tényleges gazdasági világ követelményei és az iskolai képzés között - közölte. Az Apollo Tyres nemcsak megépíti gyárát Gyöngyöshalászon, hanem a beruházáshoz kapcsolódva létrehozza azt az oktatást is, amely garantáltan felhasználható, minõségi, világszínvonalú tudást biztosít a gyerekeknek.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az a 975 ember, aki majd az Apollo Tyres gumigyárában fog dolgozni, sehol másol, vagy csak rosszabb helyen tudta volna megkeresni a családja fenntartásához szükséges jövedelmét. Ez a fejlesztés nem csupán egy üzleti lehetõség, hanem a térség legnagyobb beruházása, közös siker esetén pedig ajtókat nyithat a világra, és újabb befektetõket vonzhat ide - mondta.

Onkar S. Kanwar, az Apollo Tyres elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy ma India a világ negyedik legnagyobb gazdasága, és a leggyorsabban fejlõdõ piacok között található, feltörekvõ informatikai hatalom. Felidézte, az indiai beruházások több mint nyolcezer ember foglalkoztatását teszik lehetõvé Magyarországon. A gyöngyöshalászi az elsõ Indián kívüli zöldmezõs beruházása az Apollo Tyres-nek. Célunk egy modell-értékû gyártókapacitás létrehozása, ez lesz a legmodernebb gyára a társaságnak - húzta alá. Onkar S. Kanwar elmondta: a gumiabroncsgyár révén nem csak közvetlenül jönnek létre új munkahelyek, de közvetett módon is bõvül a foglalkoztatottság. Arról is beszélt, hogy a társaság számára fontos a társadalmi felelõsségvállalás, több ehhez kapcsolódó, egészségügyi, a környezet védelmét szolgáló programot terveznek.

Neeraj Kanwar, a társaság alelnöke azt mondta, cégük elkötelezett dolgozóik életminõségének javítása iránt, gyáruk pedig hozzájárul a régió fejlõdéséhez. A felelõs növekedés csak környezeti tudatossággal és társadalmi fenntarthatósággal érhetõ el - mondta. Az Apollo Tyres világában a gyöngyöshalászi gyár lesz a Kékestetõ - jegyezte meg. Kijelentette: 18 hónap múlva legördülnek az elsõ gumiabroncsok a szalagokról.

600 milliós munkahelyteremtõ támogatás

Több mint 600 millió forint munkahelyteremtõ képzési támogatást kap az Apollo Tyres Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter döntése alapján - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel. A cég az összeget abroncsgyártó szakképesítés oktatására fordíthatja 2015. május és 2019. december között. A támogatás feltételeként a vállalat kötelezettséget vállal a képzésben résztvevõ személyek legalább 70 százalékának - a képzést követõ legalább 18 hónapos - továbbfoglalkoztatására.

Az Apollo Tyres már megkezdte a létszámfelvételt, eddig 250 végzõsnek kínáltak ösztöndíjas foglalkoztatást és az elsõ 90 technikussal már meg is kötötték az ösztöndíjas szerzõdést - írja az NGM. A végzõs hallgatók a két hónapos elméleti és nyelvi képzés után szeptembertõl négyhónapos indiai és hollandiai gyakorlati képzést kapnak az Apollo gyáraiban. Hazatérésük után a gyöngyöshalászi üzemben elsõ feladatuk a gépek telepítése és beüzemelése lesz. A vállalat az új beruházással kiemelten támogatja a munkaerõ-utánpótlás képzését és a kelet-magyarországi régió duális képzését is - olvasható az NGM tájékoztatásában.

Az Apollo Tyres

A társaság közlése szerint a 975 új munkahelyet teremtõ elsõ európai zöldmezõs beruházáshoz összesen 95,7 millió eurót kapott közvetlen támogatás, foglalkoztatási támogatás és adókedvezmény formájában. A 2017-ben induló gyöngyöshalászi gyárban évente 5,5 millió gumiabroncs készül majd személyautók és kisteherjármûvek számára, valamint 675 ezer busz- és tehergépjármû-abroncs, elsõsorban az Oroszországot és Törökországot is magában foglaló európai piac számára. Többek között olyan nagy autógyáraknak szállítanak majd, mint a Daimler, a Tata, a Volkswagen vagy a Suzuki. Az 1972-ben alapított Apollo Tyres négy gyártóüzemet mûködtet Indiában, hármat Dél-Afrikában és egyet Hollandiában. Ezek teljes kapacitása eléri a napi 1600 tonnát. A termékeit több mint száz országba exportáló cég a tavalyi pénzügyi évében 1,64 milliárd euró forgalmat ért el, és világszerte mintegy 16 ezer embert foglalkoztatott.

A nemzetközi abroncsgyártó vállalat korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a gyöngyöshalászi fejlesztés keretében mintegy száz végzõs technikussal ösztöndíjszerzõdést kötött. Az egri, gyöngyösi, hatvani, jászberényi, aszódi, gödöllõi és salgótarjáni középiskolák tanulóinak - a tavaszi félévre szóló tanulmányi támogatást követõen - a tanév végén munkaszerzõdést kínálnak. A fiatal szakemberek a szerzõdés értelmében elõször másfél hónap elméleti képzést kapnak, ezek után a vállalat hollandiai vagy indiai üzemeiben készülhetnek fel a gyöngyöshalászi gyártásra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!