2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Milliókat kaphatnak ajándékba júliustól a magyar családokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-20 12:13:10
Jelentõsen kibõvül július 1-jétõl a családok otthonteremtési kedvezménye. A bevállalósak akár 3 millió 250 ezer forintot is kpahatnak, de a kisebb családok is nagyon jól járhatnak. Összeszedték a legfontosabb tudnivalókat.

Jelentõsen kibõvül július 1-jétõl a családok otthonteremtési kedvezménye (a CSOK - korábbi nevén lakásépítési támogatás, köznyelven szocpol). Mivel sokan még nincsenek tisztában a részletekkel, ezért végigrágtuk magunkat a jogszabályon. Azt is jó például tudni, hogy nem kell feltétlenül megvárni a lakáskereséssel, vásárlással a július elsejei indulást - az adás-vételi szerzõdéseket már most érdemes úgy megkötni, hogy ezzel júliusban igényelhetõ legyen ez a vissza nem térítendõ állami támogatás. Minderrõl (jogosultságról, feltételekrõl, a folyósítás menetérõl) egyébként már most lehet érdeklõdni az ezzel foglalkozó bankoknál. A használt lakás vásárlásra vagy bõvítésre is felvehetõ támogatás (a "félszocpol" utódja) is visszatér júliustól, emiatt jelentõs az érdeklõdés. Íme a legfontosabb kérdések és természetesen a válaszok:

Milyen célokra igényelhetõ a CSOK?

1. 2008. július 1-én vagy azt követõen kiadott
építési engedéllyel rendelkezõ és legalább "B" tervezett energetikai minõsítésû új, összkomfortos lakás építéséhez
használatbavételi engedéllyel, vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal és legalább "B" energetikai minõsítéssel rendelkezõ új lakás vásárlásához

Fontos! Építés, illetve vásárlás esetén sem haladhatja meg a fajlagos négyzetméterár a 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében pedig a 350 ezer forintot!

2. Legfeljebb 350 ezer Ft/nm vételárú, legalább komfortos, használt lakás vásárlásához; de a vételár nem haladhatja meg a területileg meghatározott vételár maximumot, melyek a következõk:
Közép-Magyarország (Budapest és Pest megye) - Budapesten: 35 millió forint; városokban: 28 millió forint; egyéb településeken: 23 millió forint.
Dunántúl (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém, Gyõrr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Baranya, Tolna, Somogy megye) - megyeszékhelyeken: 28 millió forint; városokban: 23 millió forint; egyéb településeken: 18 millió forint.
Alföld és Észak (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye) - megyeszékhelyeken: 25 millió forint; városokban: 19 millió forint; egyéb településeken: 16 millió forint.

3. Meglévõ, legalább komfortos (vagy a bõvítéssel azzá váló) használt lakás bõvítéséhez.

Megjegyzés! használt családi házas beruházásoknál lehet "C" (követelménynek megfelelõ) energetikai minõsítési osztálynál kedvezõtlenebb energetikai minõsítési osztályú besorolás is, de csak akkor, ha rendelkezésre áll 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.

Ki igényelheti a CSOK-ot?
Életkortól függetlenül a természetes személyek már meglévõ gyermekek és a terhesség betöltött 24. hetét követõen a magzat vagy ikermagzat után.
A 40. életévüket be nem töltött házaspárok a nevelt gyermekek számától függetlenül, minimum egy, legfeljebb két gyermek vállalása esetében (megelõlegezett kedvezmény), akár használt lakóingatlan esetén is.

Ki után vehetõ igénybe a CSOK?

A kedvezményre jogosult igénylõ a vele közös háztartásban élõ, általa eltartott és a felépített vagy megvásárolt lakásba vele együtt beköltözõ:
vér szerinti és örökbe fogadott gyermek után
gyámsága alatt álló, legalább legalább 1 éve vele együtt élõ és általa eltartott gyermek után
a fiatal házaspár - a meglévõ gyermekei számától függetlenül - legfeljebb két születendõ gyermek után.

Ki minõsül gyermeknek?
a magzat vagy ikermagzat a terhesség betöltött 24. hetét követõen
aki az igénylõ eltartottja, de nem töltötte be a 16. életévét, vagy a 25. életévét nem töltötte be, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, vagy a 16. életévét betöltötte, de legalább 1 éve megváltozott munkaképességû személy.

Megjegyzés! A CSOK-ot csak egyszer lehet igénybe venni!

Milyen határidõk vannak a megelõlegezett CSOK-nál?

A gyermekvállalás teljesítésére elõírt határidõ 1 gyermek vállalása esetén 4 év, 2 gyermek vállalása esetén 8 év. A rendelkezésre álló idõtartam a használatba vételi engedély kiadásának, vagy a használatbavétel tudomásulvételének napjától, illetve az adás-vételi szerzõdés megkötésének idõpontjától kezdõdik.

Ki szerezhet tulajdont a kedvezménnyel érintett lakásban?

A kedvezménnyel érintett lakásban az igénylõnek vagy a támogatottnak minimum 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. A lakásban a támogatott személyen kívül csak az általuk eltratott gyermek szerezhet tulajdont. Házaspár és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

Mitõl függ a CSOK mértéke?

A kedvezmény összege függ a meglévõ, a terhesség 24. hetét betöltött magzat vagy ikermagzat és a vállalt gyermekek együttes számától; a lakás hasznos alapterületétõl; és a lakás energetikai besorolásától.


Mennyi lehet a CSOK összege?

Fontos! Bõvítés esetén a kapható támogatás összege nem haladhatja meg a számlával igazolt bekerülési költség 50 százalékát.

Hogyan kerül folyósításra a CSOK?

Új lakás építése és bõvítés esetén a készültségi fokkal arányosan, utólagosan (a CSOK utolsó részletét a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány kiadását követõen utalják).
Vásárlás esetén egy összegben történik a folyósítás

Megjegyzés! A folyósítás akkor kezdõdhet meg, ha az igénylõ az önerejét már felhasználta.

Hol kell igényelni a CSOK-ot?

A kérelmet és a mellékleteket - szerzõdéssel rendelkezõ - hitelintézethez (kereskedelmi bankok, jelzáloghitel intézetek, takarékszövetkezetek) kell benyújtani

Mire kell még odafigyelni?
A CSOK-ot csak az veheti igénybe, akinek, vagy házastársának, gyermekének, együttköltözõ családtagjainak nincs lakástulajdona és/vagy állandó használati joga, illetve önkormányzati tuladonban lévõ és szolgálati munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya vagy lízingelt lakása.
Saját erõként kell számításba venni a korábban - 5 éven belül - értékesített lakás eladási árát. Ez az összeg csökkenthetõ.
Az igénylõnek (mindegyiknek) köztartozásmentes adózónak kell lennie, illetve rendelkeznie kell bejelentett, minimum fél éve fennálló társadalombiztosítási jogviszonnyal.
A kedvezmény folyósítását követõen 1 éven belül - érvényes lakcímkártyával - kell igazolni, hogy a lakás mindazon személyek lakóhelye, akiknek együttlakását vagy együttköltözését a kérelem benyújtásakor vállalták.
A CSOK-kal érintett lakásra - 10 évig - a magyar állam javára jelzálogjog, és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. A kedvezménnyel érintett lakást ezen idõszak alatt haszonélvezet vagy használati jog nem terhelheti.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!