2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Pásztormúlt és piruló lebbencsForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-21 08:22:03
A pásztorhagyományok õrzése mellett a tejfeldolgozás állt a középpontban a XI. Pásztornapon a hétvégén.

A Hortobágy melletti település egykor ezer szállal kapcsolódott a pusztai életmódhoz, továbbá sok embernek adott megélhetést az állattenyésztés termékeinek feldolgozása. Mindez természetesen ma is megvan, ám sok elemében már modern változatban. Ezzel együtt a pásztornapra kilátogató több száz érdeklõdõ bepillanthatott a régmúltba, fõleg az eseményen megjelent pásztorok tevékenysége, elbeszélései alapján.
Kellenek a pásztorok

Látványos eseménnyel, több száz, nyírásra váró birka karámba terelésével kezdõdött a nap. A hozzáértõk elektromos ollójukkal néhány perc alatt „levetkõztettek” egy-egy állatot. A juh egy másik karámba, a gyapjú a hatalmas zsákba ment. Persze nem maradt el a hagyományos kézi nyírás sem, ez azonban csak bemutató jelleggel. A helyi kézmûvesiskola tanulói és tanárai bemutatót tartottak, a gyermekeknek volt állatsimogató és népi-játszóház, a vendégek megkóstolhatták a házi gazdaságokban készült tejtermékeket. Az ilyenkor szokásos fõzés sem maradt el. A Nádép Kft. sátra mellett álltunk meg egy rövid idõre. Õk babgulyást fõztek. Az étvágygerjesztõ illatfelhõben férfiemberek szorgoskodtak, közben ugratták, meg-megviccelték egymást. – Együtt vagyunk a munkahelyen, együtt vagyunk a szabadidõnkben is – magyarázzák.

Néhány sátorral odébb, a gyékényfalazatú ideiglenes épület elõtt lassan gyülekeznek a nádudvari pásztorhagyományok legtapasztaltabb képviselõi. Sárközi Lajos és Szõnyi Imre slambucot fõz. A többiek leginkább beszélgetnek. – Hagyományõrzés, megmutatjuk annak, akit érdekel, hogy miként készítettük régen a lebbencset – mondja Szõnyi Imre, akinek elbeszélésében az élettörténete is megelevenedik az illatozó bogrács mellett. Élete tipikus pásztorélet, amely már kisgyermekként a pusztához kötötte, de ha kell, még ma is vállal munkát.

Utánpótlás? Erre már Kovács Miklós válaszol: – A tévét, az internetet ki kellene vezetni a hodályba, akkor talán megmaradnának a fiatalok. Ha már sötétedik be, jönnének be a faluba. Pedig ma is kellenének a pásztorok. A nap folyamán a színpadon nótázó pásztorok, valamint hagyományõrzõ csoportok váltották egymást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!