2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Újabb adókönnyítések jöhetnekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-21 11:14:17
Járulékkedvezményt kaphatnak a mezõgazdasági munkásokat alkalmazó vállalkozások, kisebb adóval számolhatnak a bankok és a társasági adó is csökkenhet jövõre - mondta az NGM adóügyi helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak.

A lap hétfõi számában a helyettes államtitkár ugyanakkor kiemelte, a társasági adó csak akkor csökkenhet, ha a nagyjából százmilliárdos mérséklés nem sodorja veszélybe a költségvetési hiányról szóló terveket. A tervek szerint egykulcsossá tesszük a magyar társasági adórendszert, ez pedig tíz százalék körül lesz majd - mondta.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a gazdasági eredmények lehetõvé teszik, hogy felvegyük a napirendre a forgalmi adó csökkentésének gondolatát, megvizsgáljuk a mérséklés lehetõségeit, azonban szerinte egy késõbbi áfacsökkentés semmiképpen sem járhat majd a jövedelmeket terhelõ adók emelkedésével. Sõt, utóbbiakat markánsan csökkenteni szeretnénk - tette hozzá.

A kormány éppen a napokban döntött a munkahelyvédelmi akció kiterjesztésérõl. A jövõben jelentõsen csökken a közterhe azoknak a vállalkozásoknak, amelyek mezõgazdasági munkára vesznek fel embereket - mondta. A pénztárgéphasználat várható kiterjesztésével kapcsolatban leszögezte: az új rendelkezéseket csak akkor vezetik be, ha minden érintett felkészült az elõírások végrehajtására, s kitûzhetõk a reális határidõk.

A jövõben a taxisok, a fodrászok, a mûkörömépítõk, a kozmetikusok, az állatorvosok, a fényképészek is online kasszát használhatnak, s ilyen készüléken állíthatják ki a nyugtát az edzõtermek üzemeltetõi is - tette hozzá.

A szja területén tervezik, hogy megfordítják az adóbevallás menetét, a jövõben a hivatal készítené el a bevallást, és a kész nyomtatványt küldené el jóváhagyásra a magánszemélyeknek. Az új módszert terveink szerint - teszt jelleggel - már 2016-ban elindítjuk egy kisebb adózói csoportnál. Ha a próba sikerrel zárul, a következõ esztendõben, 2017-ben már 3-3,5 millió ember helyett fog dolgozni a hivatal - fogalmazott Pankucsi Zoltán.

Az adójukat mindenkor idõben és hiánytalanul befizetõ vállalkozások helyzetén kívánnak könnyíteni azzal: kisebb adminisztratív hibák miatt rájuk nem szabna ki bírságot a hatóság. A jó adózók kevesebb ellenõrzéssel kalkulálhatnának, s ügyeikben a hivatal csak rövidebb ideig, legfeljebb fél évig vizsgálódhatna.

Olyan feltételeket szeretnénk kialakítani, hogy sok gazdasági szereplõnek feltett szándéka legyen bejutni ebbe a körbe, így az adók lerovása is mind többeknek érje meg - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!