2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ez a legjobb fegyver az allergiával szembenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-22 08:14:59
A száraz, meleg idõjárás nemcsak a felszín közeli ózonképzõdést gyorsította fel, hanem az egyes fafajták virágzását is, aminek következtében országszerte nagymértékben nõtt a levegõben lévõ pollenek mennyisége. Az Országos Közegészségügyi Központ elõrejelzése szerint elsõsorban a nyír, a kõris, a fûz, a ciprus- és tiszafafélék, a nyárfa és a juhar pollenje van közepes vagy magas koncentrációban a levegõben – hangzott el az M1 Ma délelõtt címû mûsorában.

Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus elmondta: a kérdés mindig az, mennyire okoz problémát valakinek az életminõségében az allergia. Nem mellékes, hogy milyen pollenek vannak a levegõben, a gyakorlati terápia szempontjából azonban ennek csekély a jelentõsége, a gyógyszerek hatásfoka ugyanis nem függ attól, mire vagyunk érzékenyek – magyarázta.

Önmagában véve a pollenhelyzet nem is lenne tragikus, ha nem tetézné meg semmi más. Vannak azonban hatásfokozó tényezõk, mint a szálló por, a levegõben a szennyezõanyagok. Felerõsítik a pollen hatását, és az allergiások háromnegyede ezt már nem tudja gyógyszer nélkül elviselni – hangoztatta.

Ha valakinek felnõttként nincsenek allergiás tünetei, semmi szükség rá, hogy allergiavizsgálatokat csináljon. Ezen a szituáción nincs mit kezelni – szögezte le.

Ha valakinek a családjában van allergiarizikó és történetesen gyermeket vár, a megelõzés számos lehetõségéhez folyamodhat – tette hozzá. Példaként említette: vannak olyan gyógyszerek, melyek terhesség alatti szedése esetén a gyermeknek öt évvel késõbb az allergiarizikója megnövekszik.

Felhívta rá a figyelmet: ha valaki egy olyan lakásba költözik, ahol korábban dohányoztak, hiába nem dohányzó, a vizeletében hetek múlva is ki lehet mutatni a dohánytermékek nyomait. Ezért lehetõség szerint a várandós kismamák, ha költöznek, ne olyan lakásba menjenek, amelyben elõzõleg dohányoztak – javasolta.

A frissítõ festés nagyon jó, de abból azért még hetekig párolog mindenféle szerves oldószer – mondta kérdésre válaszolva.

Az allergiákkal szemben az elõre gondolkodás lenne a legjobb fegyver. Nem elég, ha az utolsó pillanatban irtjuk a parlagfüvet vagy akkor szaladunk az orvoshoz, amikor már alig látunk – érvelt a szakember.

Akinél tünetek jelentkeznek, az már más kategória, mint az, akinél nem áll fenn rizikó az allergiára. Elõbbinél azért érdemes allergológiai vizsgálatot végezni, mert az allergénprofil alapján a következõ szezonra meg tudja tervezni a gyógyszerezését – mutatott rá Nékám Kristóf.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!