2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nem érdemes az alváson spórolniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-22 08:28:52
Optimális esetben napunk egyharmadát alvással töltjük. Elõfordul azonban, hogy nem alszunk eleget, mert nem fér ennyi pihenés a napirendünkbe, sajnáljuk az idõt a szunyókálásra, vagy éppen közbeszól az insomnia, azaz a leggyakoribb alvászavar. A többi között a stresszhormonok és a mozgáshiány számlájára is írható, ha nem kezdjük frissen a napot.

Kultúránk nem kezeli helyén az alvást, úgy tekint rá, hogy el lehet csippenteni az idejébõl, ha közbejön valami, és nem kell törõdni vele, ezt azonban nem tehetjük meg büntetlenül - figyelmeztetett Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet klinikai igazgatóhelyettese a Kossuth Rádió Közelrõl címû keddi adásában.

Nem véletlen, hogy a nagy vallásokban a heti egy ünnepnapon nem egy opció a pihenés, hanem kötelezõ. Ugyanis ha csak egy lehetõség, akkor az emberek hajlamosak inkább dolgozni, ez történik ma - mutatott rá. Magyarországon, bár heti két pihenõnap is van, mégis rengeteg olyan munkát végzünk, amely nem ad feltöltõdést. Ennek az alvás szempontjából is komoly a szerepe, mivel az alvás egyik szabályozója a biológiai ritmus, legfõképp a napi ritmus - magyarázta.

Az alvásgörbe mikrostruktúrája segítségével úgy lehet azonosítani egy embert, mint az ujjlenyomata alapján, mindenkinek egyéni igényei vannak - vázolta. Megkülönböztethetõk ugyanakkor a bagoly és a pacsirta típusú alvók. Elõbbiek inkább délután, este aktívak, ám ha nem fekszenek le idõben, akkor másnap nehezen tudnak felkelni. Pénteken - természetes idõfelhasználásuk szerint - sokáig fent maradnak, majd másnap, mivel nincs munka, tovább alszanak, de emiatt a következõ nap is eltolódik. Ez olyan, mintha az ember két idõzónában élne, ezért is nevezik ezt szociális jet lagnek - fejtette ki. A bagoly ellentéte a pacsirta típus. Az emberek többsége rugalmas kronotípusú, vagyis a környezeti igények mentén változik a reggeli vagy esti preferenciája. Fiatalon például lehet valaki bagoly, idõsebb korában pedig pacsirtává változhat - világított rá Purebl György.

Délelõtt sport, délután tanulás

Az éjszaka és a nappal váltakozása a hormonrendszer mûködésére is hatással van, ami tehát nem csak az anyagcserét, hanem a hangulatot és a teljesítményt is befolyásolja.

Mivel az a hormon, amely a - fizikai és emocionális - stresszre való reakciót szabályozza, döntõen délelõtt a legmagasabb, ilyenkor a legjobb a reakcióképességünk, és a nap végéhez közeledve egyre csökken, ezért sportolni délelõtt érdemes - mondta el Lakatos Péter, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

A hormonok alapján tanulni délután a legjobb, mivel a legtöbb hormon a kognitív folyamatokat késõ délután teszi a legoptimálisabbá - fejtette ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!