2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Võfélytalálkozó FöldesenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-01 11:02:29
Ötödik alkalommal találkoztak pénteken és szombaton Földesen a Kárpát-medence võfélyei.

Ötödik alkalommal találkoztak pénteken és szombaton Földesen a Kárpát-medence võfélyei, hogy számba vegyék a magyar nyelvterület võfélyeinek közösségi szerepét, a hagyománykörhöz tartozó lakodalmi szokásokat.

 

Advent elõtt, a néprajztudomány jeles napjához, András naphoz közeledve a Felvidékrõl, Erdélybõl , Kárpát-aljáról és a hazai településekrõl Földesre érkezett võfélyek, gazdák, nagy keresztapák áttekintették azokat a népmûvészeti értékeket, amelyek az emberi élet fontos állomásához, a házasságkötéshez kapcsolódnak.

 

A magyar nyelvterület vidékeirõl érkezett több mint száz võfély és egyetlen nõfély/ nõi võfély / találkozója a személyes kapcsolatok, barátságok kialítása mellett arra is alkalmas volt, hogy bemutatókkal és köszöntõkkel életre keltse a ma már feledésbe merülõ lakodalmi hagyományokat. A võfélytalálkozó ötéves évfordulóján, szombaton délben felavatták azt a tölgyfából készült díszes kopjafát, amelyet a Sepsiszentgyörgyön élõ 74 éves Balázs Antal tanító, võfély, fafaragó készített.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!