2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Középpontban az immunbetegségekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-23 08:44:20
Nyílt nappal, konferenciával és elõadásokkal hívják fel a figyelmet az immunrendszeri megbetegedésekre az Immundeficiencia Világhetén.

Az immundeficiencia az immunrendszer veleszületett genetikai károsodása, amelynek olyan megtévesztõ betegségek is lehetnek a következményei, mint az ekcéma vagy a súlyos fertõzésekre való hajlam. Az immundeficiencia 250 emberbõl egyet érint, így hazánkban 40 ezerre becsülhetõ a betegek száma, ám csak a töredékük kap diagnózist. A kutatások legújabb módszere a génszekvenálás, amely révén évente 15-20 olyan új immunrendszeri betegséget fedeznek fel és írnak le, amelyeket korábban nem tudtak beazonosítani.

Az Immundeficiencia Világhét küldetése éppen ezért az, hogy felhívja a szakma és a közvélemény figyelmét is az immunbetegségek felismerésének fontosságára. Maródi László egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékének professzora ennek érdekében rendszeresen tart elõadásokat a megyei kórházakban és a kisebb intézményekben, ahol különösen aluldiagnosztizáltak az immunbetegségek.

A tanszéken évente 1500 fekvõ- és 3-4 ezer járóbeteget látnak el. Maródi professzor szerint az immundeficiencia azonosítása komoly oknyomozó munka, hiszen sokszor hosszú évekbe telik, mire a páciens egyáltalán eljut a megfelelõ szakrendelésre.

Ugyanez a cél hívta élete 11 éve a Debreceni Egyetem legkiterjedtebb nemzetközi oktatási és klinikai kutatási együttmûködési programját, a J PROJECT-et, amely a figyelemfelhívás mellett az immunrendszeri megbetegedésben szenvedõk színvonalasabb szakmai ellátását, a korai diagnózist és a megfelelõ terápiát célozza Közép- és Kelet-Európa, Ázsia és Afrika 24 országában.

A Magyar Immundeficiencia Társaság, a Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület, az Immunhiányos Gyermekekért Alapítvány és a DE ÁOK Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszéke közösen rendezi meg április 22-29. között az Immundeficiencia Világhét programsorozatot. Ennek részeként április 22-én a Debreceni Egyetem Óvodájában az immunhiány betegségek korai tüneteirõl tartanak elõadást, hiszen az óvónõk tájékoztatása is fontos, mivel árulkodó tünet lehet például, ha egy kisgyermek sokkal többször betegszik meg, mint társai.

A tanszék Molekuláris Genetikai és Immundiagnosztikai Laboratóriumában április 24-én lesz nyílt nap, 25-én pedig konferencián vitatják meg az immundefektusok diagnosztikáját. A laikusokat is megszólítják április 28-án a Fórum bevásárlóközpontban, ahol az immunhiány betegségre figyelmeztetõ jeleket tárják fel az orvosok.

A világhét részletes programja ide kattintva elérhetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!