2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
Novák Katalin: több gyermek ehet naponta háromszor térítésmentesenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-23 09:03:01
A kormány a hároméves kortól kötelezõ óvodáztatás bevezetésével egyidejûleg, szeptember 1-jétõl lényegesen kiterjeszti az ingyenesen étkezõ gyermekek körét – mondta a család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár kedden az MTI-nek.

Novák Katalint annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy a femina.hu oldalon az jelent meg: a kormány úgy adna sokkal több ingyenes ételt, hogy annak árát az önkormányzatokkal fizettetné meg.

A több ingyenesen étkezõ gyerek több pénzt is igényel, azonban az összeg, amellyel a tárca kalkulál, és amennyit rászánnának az ingyenesség kiterjesztésére, egyszerûen nem lesz elég – idézi a honlap a vg.hu számításait.

Az államtitkár erre reagálva elmondta: õsztõl a jelenleginél 172 ezerrel több, mintegy 358 ezer bölcsõdés és óvodás korú gyermek étkezhet majd napi háromszor ingyenesen, aminek az idei központi költségvetés biztosítja a fedezetét.

A gyermekétkeztetés költségvetési elõirányzata az elmúlt években jelentõsen növekedett, 2010-hez képest az erre a célra fordított támogatás összege megduplázódott: 29 milliárdról csaknem 62 milliárdra emelkedett – tette hozzá.

“2016-ban 70 milliárd forintnak megfelelõ összeg áll majd rendelkezésre a központi költségvetésben” – mondta az államtitkár, aki szólt arról is, hogy a korábbi finanszírozási rendszer 2014-ben – az önkormányzatok javára – jelentõsen átalakult, és feladatalapú finanszírozás lépett életbe.

“Ez a támogatási rendszer garantálja, hogy az önkormányzatok támogatás formájában hozzá fognak jutni az ingyenes gyermekétkeztetés bõvítése kapcsán kiesõ bevételekhez, valamint a többletlétszámból fakadó esetleges kiadási többlethez” – fûzte hozzá.

Az új finanszírozási mechanizmusnak köszönhetõen a megfelelõ saját bevételi lehetõségekkel nem rendelkezõ települések a nettó – bevételekkel csökkentett – elismert kiadásukhoz szükséges valamennyi forrást megkapják – közölte Novák Katalin.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!