2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Rövid ízelítõ a nyárbólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-24 09:00:47
Szeszélyes, áprilisi idõ jellemezte a hónap harmadik hetét Kelet-Magyarországon.

Intenzív felmelegedés után rövid ízelítõt kaptunk a nyárból, majd drasztikus lehûlés következett többfelé kiadós csapadékkal április harmadik hetének legvégén. Ismét sok helyen fordult elõ gyenge fagy.
Volt itt minden

Egyaránt elõfordult nyári nap (25 fokot meghaladó napi csúcshõmérséklettel), fagyos nap, valamint viharos szél, zápor, zivatar is, immár területi átlagban is számottevõ csapadékkal. A hét derekáig délies áramlással enyhe és száraz levegõ érte el térségünket, mely a sok napsütés hatására nappal erõsen felmelegedett, éjjelente azonban erõsen lehûlt. Nem volt ritka a napi 18-20 fokos hõingás sem. A csúcsérték napról napra magasabban alakult, csütörtökön már sokfelé 26-28 fokig kúszott a hõmérõ higanyszála. A kezdeti 2-7 fokos minimumok is 10°C köré emelkedtek, átmenetileg a talaj mentén is megszûnt a fagyveszély. A hét legvégén azonban markáns hidegfront mögött 13-15 fokkal hidegebb levegõ árasztotta el a Kárpát-medencét, a napi maximum 11-13, míg a minimum fagypont köré esett vissza egyetlen nap leforgása alatt. Ismét sokfelé mértünk 2 méteres magasságban -1—-3°C-os fagyot. A leghidegebb általában Hajdú-Bihar déli részén volt.
Csökkent a vízhiány

A talajhõmérséklet 5 centiméteres mélységben a néhány napos felmelegedés alatt 12-13 fokig emelkedett, majd 10 fokig süllyedt. A korábbi száraz idõszak folytatódott a hét nagy részén, ennek csak a hétvégi hidegfront vetett véget sokfelé esõvel, záporral, zivatarral. Területi átlagban 5-8 mm csapadék hullott, ebbõl azonban nagyrészt kimaradt a Hajdúság északnyugati része, míg fõként Hajdú-Bihar középsõ és déli részén hullott 15-20 milliméter esõ. Ezzel jelentõsen mérséklõdött az eddigi legszárazabb tájak vízhiánya, ám továbbra is vannak olyan térségek, ahol 50-90 milliméter az egy méter mélységû talajszelvény vízhiánya a szabadföldi vízkapacitáshoz viszonyítva.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!