2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Eredményes sportlövõ volt az ámokfutóForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-01 11:28:40
A Pécsi Egyetemen lövöldözõ fiatal férfi a fegyver tartására engedéllyel rendelkezett, de az elkövetéskor szabálytalanul tartotta magánál.

Engedéllyel tartott fegyverét használta az egyetemi lövöldözõ.

G. Ákos, a Pécsi Tudományegyetemen csütörtökön lövöldözõ ámokfutó az Elsõ Pécsi Polgári Lövészegylet tagjaként legálisan birtokolt lõfegyvert – mondta el Zsobrák Péter r. százados, a Baranya Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje. Megtudtuk tõle: az egyelõre a vallomástételt megtagadó elkövetõ egy 9 mm-es Parabellummal hajtotta végre tettét, melybe 15 lövedék fér. A férfi a fegyver tartására engedéllyel rendelkezett, bár az elkövetéskor szabálytalanul tartotta magánál.

A tragédia után a Pécsre látogató Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kijelentette, felül kell vizsgálni a fegyvertartás engedélyezési menetét, hogy a jövõben hasonló tragédia ne fordulhasson elõ. Mivel a bûncselekmények döntõ hányadát engedély nélkül birtokolt fegyverrel követik el – vagyis legálisan most sem kerülhet minden õrült kezébe pisztoly –, azt gondolhatnánk, a terület jelenleg is kellõképpen szabályozott, ezért utánajártunk, milyen feltételeket kell teljesítenie annak, aki sport célból szeretne lõfegyvert birtokolni.

Szkárosi Éva r. fõhadnagy, a B.-A.-Z. Megyei Rendõr-fõkapitányság kiemelt fegyverügyi elõadója elmondta: a fegyvertartást a 253/2004-es kormányrendelet szabályozza. Eszerint sportcélú fegyvertartás engedélyezését a területileg illetékes városi rendõrkapitányságokon kell kezdeményezni. Ha valaki cselekvõképes, büntetlen elõéletû, egy sportági szakosztálytól ajánlással, érvényes versenyengedéllyel rendelkezik, megfelelõ – a saját fegyver birtoklását indokló – eredményei vannak és átesett a sportorvosi vizsgálaton – a pszichológiai alkalmasságot nem vizsgálják –, hatezer forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetése után három hosszú és két rövid lõfegyvert tarthat, amennyiben azok biztonságos tárolását meg tudja oldani. A fõhadnagytól megtudtuk: sportcélú lõfegyvert tilos "viselni", szállítani is kizárólag a verseny helyszíne és a tárolási hely között, ürítve, tokban, a lõszerektõl elkülönítve szabad.

A rendelet tételesen nem sorolja fel, mi minõsül sportcélú lõfegyvernek, mindössze annyi áll benne, hogy sportlõfegyver: az országos sportági szakszövetség versenyszabályzatában meghatározott, sportlövészeti célra használható lõfegyver. Egy fegyverbolt tulajdonosától úgy tudjuk, lényeges különbség a sportcélú lõfegyver és az akár önvédelmi célra is használható fegyver között mindössze annyi, hogy a sportcélú rendelkezik úgynevezett mikroirányzékkal és a markolata eltér a többi maroklõfegyverétõl.

 

A pécsi ámokfutó édesanyja az internetrõl tudta meg, hogy gyilkolt a fia - Bors


A pécsi ámokfutó fiú édesanyja a hírekben hallott az egyetemi lövöldözésrõl, és a munkahelyén az interneten nézte a híreket, amikor rádöbbent, hogy fia az elkövetõ - írja vasárnap a Bors.

Amikor az, egyébként az adóhivatalban dolgozó nõ rádöbbent, hogy fia az elkövetõ, idegösszeomlást kapott, elrohant munkahelyérõl, azóta sem ment dolgozni. A fiú szülei egyébként nem kívántak a lapnak nyilatkozni.

A Bors az egyik szomszédtól úgy informálódott, hogy a család mindent megadott G. Ákosnak, akit ritkán lehetett látni, "olyan otthonülõ" fajta volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!