2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Korrupcióellenes civil szervezetek bejelentõvédelmi együttmûködést indítottakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-26 10:43:15
Válaszként a közérdekû bejelentõk fenyegetett helyzetére korrupcióellenes civil szervezetek bejelentõvédelmi együttmûködést indítottak – jelentették be a szervezetek képviselõi csütörtöki sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

Az együttmûködés résztvevõi az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International (TI) Magyarország, az errõl szóló megállapodást a sajtótájékoztató végén írták alá.

A szervezetek vállalják, hogy jogi segítséget nyújtanak azoknak, akik korrupciós ügyekre vagy a közérdekeket érõ más sérelemre hívják fel a figyelmet, továbbá hozzásegítik a bejelentõket a nyilvánosság elõtti megjelenésben. Céljuk, hogy megvédjék azokat, akik a retorziótól való félelmükben eddig nem mertek nyilvánosság elé állni.

Léderer Sándor, a K-Monitor vezetõje kiemelte: a bejelentõk olyan ügyekre világítanak rá, amelyek felderítése mindannyiunk érdeke, de utána gyakran retorziók érik õket, ezért kevesen vállalják, hogy a nyilvánosság elé állnak. Magyarországon a hetvenes évek végétõl van olyan törvény, amely a bejelentõk védelmérõl szól, ez mégsem biztosít igazi védelmet nekik, ráadásul a társadalomban gyakran kedvezõtlen kép él a bejelentõkrõl – vélekedett.

Léderer Sándor emlékeztetett: a TI felmérése szerint az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb azoknak az aránya, akik tennének bejelentést, ha visszaélést tapasztalnának. Meglátása szerint ennek oka, hogy az emberek vagy félnek a következményektõl, vagy úgy gondolják, hogy úgysem lenne következménye a lépésüknek.

Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója szerint a magyar állam a kormányoktól függetlenül nem kér abból az információból, amelyet az állampolgárok adhatnának át a korrupcióval kapcsolatban. A jelenlegi szabályozást a bejelentõk védelmére látszatmegoldásnak minõsítette, mert – mondta – deklarálja ugyan a törvény, hogy tilos retorziót alkalmazni a bejelentõkkel szemben, de ha mégis ilyen történik, arra nincs válasza az államnak.

Úgy fogalmazott, a kezdeményezéssel az államnak akarnak tükröt tartani, hogy civil elhatározással meg lehet tenni azt, amire az állam nem hajlandó, pedig egyszerû és nem túl sokba kerülõ szabályozással nagy eredményt lehetne elérni.

Ligeti Miklós arra is kitért, hogy még az ismertté vált ügyek nagy részében sem képes az ügyészség vádat emelni.

Bodoky Tamás, az Átlátszó tényfeltáró portál fõszerkesztõje arról beszélt, hogy eddig is létezett anonim módja az információk szivárogtatásának a magyarleaks.atlatszo.hu platformon keresztül, de ez egy kényszermegoldás, mert az lenne jó, ha az emberek merhetnék vállalni a nevüket és arcukat a bejelentések megtételekor.

Vágó Gábor, az együttmûködéssel létrejött BeVéd nevû projekt koordinátora elmondta: sokan inkább csendben maradnak, holott olyan ügyekrõl tudnak, amelyek a közérdekeket nagy mértékben sértik. A most létrejött együttmûködésben nemcsak a nyilvánosság elé lépésben segítenek, hanem pszichológiai támogatást is adnak, továbbá jogi segítség nyújtanak – magyarázta.

Vágó Gábor közölte: a kezdeményezés civil szervezetekbõl áll, és az állampolgárok segítségét kérik, az együttmûködés anyagi kereteit elsõsorban az állampolgárok adományaiból akarják megteremteni, pártoktól nem fogadnak el támogatást.

Megjegyezte: csak olyan ügyeket visznek a nyilvánosság elé, amelyet elõzõleg ellenõriztek.

A szervezetek a beved.hu honlapon várják a bejelentéseket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!