2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Nem adnák a gyakorlótForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-26 11:54:30
Az egyetem vezetése elkötelezett amellett, hogy elkerülje a fenntartóváltást.

Állami kézbe kerülhet két helyi iskola, az Arany János Gyakorló Általános Iskola, valamint a Balásházy János Gyakorló Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, miután az államtitkár javaslatot tett erre a jelenlegi fenntartónak, a Debreceni Egyetemnek (DE).

A cívisvárosi felsõoktatási intézmény közleménye szerint a tárca átvizsgálta az ország huszonöt gyakorlóiskoláját, és kilenc esetében kezdeményezte a váltást. Az Emberi Erõforrások Minisztériuma kérdéseinkre lapzártánkig nem reagált, ám az Indexnek korábban tett nyilatkozatában a lépést azzal indokolta, hogy a megnevezett iskolák nem támogatják kellõképp az egyetemi, fõiskolai pedagógusképzést. A DE-nek a jogszabályok szerint ez év végéig kellett volna felülvizsgálni, hogy az általuk fenntartott gyakorló köznevelési intézmények teljesítik-e a feltételeket, ám az államtitkári jelzés nyomán most haladéktalanul megteszik e lépést. Az egyetem elkötelezett amellett, hogy az iskolák mûködési hatékonyságának növelésével és az intézmények átszervezésével elkerülje a fenntartóváltást.

A fenntartóváltás nem okozna komoly változást – írta az Indexnek az Emberi Erõforrások Minisztériuma, miután az országban kilenc gyakorlóiskola jelenlegi fenntartójának ajánlotta fel az intézmények átvételét. A közösségi oldalon szervezõdõ demonstrációk alapján úgy tûnik, a szülõk és diákok nem bíznak ebben.

A tárca úgy nyilatkozott, a miniszternek május végéig kell majd döntenie minderrõl, miután egyeztetett az érintett felsõoktatási intézményekkel.
Egyre többen választják

A Debreceni Egyetem képviselõje azt írta: gyakorlóiskolák tanárképzésben betöltött szerepe az elmúlt években valóban csökkent, mivel a többciklusú tanárképzés bevezetése nyomán visszaesett a hallgatói létszám. A tapasztalatok szerint azonban az utóbbi egy-két évben egyre többen választják a tanári pályát, sõt az osztatlan képzés gyakorlatihely-igénye miatt erõsödni fog a gyakorlóiskolák szerepe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!