2024. április 24. Szerda, György.
 
Romagyilkosságok – A negyedrendû vádlott védõje is új eljárást indítványozottForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-27 09:13:24
Hatályon kívül helyeztetné a romagyilkosságok ügyében hozott elsõfokú ítéletet a negyedrendû vádlott ügyvédje is, akárcsak a többi vádlott védõje. Az ügyben várhatóan május 8-án hirdetik ki a másodfokú határozatot.

Csontos István védõje a büntetõper másodfokú tárgyalásán, a Fõvárosi Ítélõtáblán pénteken elmondott perbeszédében közölte, az elsõfokú ítélet olyan sok “sebbõl vérzik”, hogy az ügyet újra kellene tárgyalni.

Azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség a védence esetében súlyosbítást indítványozott, Barcsi István azt mondta: amit Csontos István bizonyítottan tett, arra szerinte elegendõ büntetés a már eddig fegyházban letöltött hat év.

Az eljárás adatai szerint Csontos István két támadásban vett részt sofõrként.

Az ügyvéd szerint védencét csak bûnpártolásért lehetne elítélni. Azt mondta, elmeorvosi és pszichológus szakértõk is azon az állásponton voltak, hogy Csontos István félt és fenyegetve érezte magát a másik három vádlott által, ezzel szemben az ítélet szerint önként, kényszer nélkül csatlakozott hozzájuk, holott ez nem igaz.

Barcsi István kitért arra is, szerinte a bizonyítékok teljes fokú szubjektív értékelését jelenti, hogy védence az elsõfokú bíróság szerint csak akkor nem szavahihetõ, amikor a saját maga védelmében szólalt meg.

Petõ Zsolt harmadrendû vádlott ezt megelõzõen befejezte az elõzõ tárgyaláson elkezdett felszólalását, amelynek során kijelentette: szerinte a törvényszék az ítéletét nem a minden kétséget kizáró bizonyítékok alapján hozta meg, hanem elfogultan és feltételezésekre alapozva. Ezért kérte a Fõvárosi Ítélõtáblát, hogy mentse fel a terhére rótt vádak alól, vagy helyezze hatályon kívül az elsõfokú ítéletet és rendeljen el új eljárást.

A tárgyalás végén a vádlottak felszólalhattak az utolsó szó jogán. Kiss Árpád elsõrendû vádlott egy a bíróságnak korábban benyújtott iratát összegezve a szerinte az elsõfokú ítélet hatályon kívül helyezését alátámasztó eljárási hibákról beszélt. Ezek között sorolta fel, hogy a jegyzõkönyv téves adatokat tartalmaz, a kioktatások és figyelmezetések nem vagy nem megfelelõen történtek meg, és az elsõ fokon eljáró bírói tanács elnöke nem nyilatkozott arról: elfogultnak tartja-e magát az eljárásban.

Kiss István másodrendû vádlott, Kiss Árpád testvére az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, hogy – mint mondta – egy tisztességes eljárás során a nagyon súlyos esetekben bizonyíthassa ártatlanságát.

Petõ Zsolt és Csontos István nem kívánt élni felszólalással az utolsó szó jogán.

A másodfokon eljáró bírói tanács elnöke közölte: május 8-án határozatot hirdetnek.

A Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Petõ Zsoltot, Csontos István pedig 13 év fegyházat kapott. A vádlottak fellebbeztek, részben hatályon kívül helyezés, részben felmentés és enyhítés érdekében.

Az ügyészség a negyedrendû vádlott esetében súlyosbítást indítványozott, mert álláspontja szerint Csontos Istvánnak a katonai elhárítás egykori ügynökeként lett volna lehetõsége gyilkosságokat megakadályozni, ha tájékoztatja a hatóságokat az általa korábban megfigyelt társaságról.

Az eljárás adatai szerint Kiss Árpád, Kiss István és Petõ Zsolt 2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. A bûncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofõrként.

Az elkövetõk 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán hajtottak végre támadásokat.

A kislétai és a tiszalöki bûncselekménynek egy-egy, a nagycsécsinek és a tatárszentgyörgyinek két-két halálos áldozata volt.

Az elsõfokú bíróság Kiss Árpád, Kiss István és Petõ Zsolt terhére rótta a bíróság a besenyszögi fegyverrablást is, amelynek során a késõbbi támadásokhoz szereztek fegyvereket. Az elsõfokú ítélet szerint ott egy negyedik, ismeretlen ember is közremûködött gépkocsivezetõként, ezért az elsõfokú döntés kihirdetése után újra nyomozást rendeltek el, amelyet – mint a korábbi tárgyaláson kiderült – idõközben felfüggesztettek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!