2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Lapostetõk hõ- és csapadék elleni szigeteléseForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-27 10:53:32
A tetõszigetelés szakszerû kivitelezésének feltételeit a megtervezéskor kell biztosítani.

Ekkor szükséges tisztázni a csapadékvíz-szigetelés és az alatta lévõ rétegek kölcsönhatását, igénybevételeit. A márciusi cikkünkben a rétegfelépítéssel és a csapadékvíz-szigeteléssel szemben támasztott követelményekrõl, a tetõ lejtésérõl a rögzítésekrõl beszélt Török János, egy szigetelõ szakcég tulajdonosa. A második részben további fontos tudnivalókat oszt meg a Napló olvasóival.
A vízelvezetés részletei

A tetõ vízelvezetését úgy kell megtervezni, hogy a csapadékvíz lefolyása a lehetõ legrövidebb úton történjen.

A vízelvezetés lehet külsõ (függõ ereszcsatornával), vagy belsõ (víznyelõkkel) kialakított elrendezésû. Egyhéjú melegtetõkhöz lehetõleg belsõ vízelvezetést, kéthéjú hidegtetõkhöz külsõ vízelvezetést célszerû készíteni.

Egyhéjú melegtetõk külsõ vízelvezetõ szerkezeteit lehetõleg fagymentesítõ fûtéssel kell ellátni. Belsõ vízelvezetésû tetõkön – függetlenül azok kiterjedésétõl – legalább két tetõösszefolyót, vagy egy biztonsági túlfolyót kell létesíteni. Kerülni kell a vápacsatornák alkalmazását.

Járható burkolattal takart tetõknél a vízelvezetést a csapadékvíz-szigetelés síkjában is biztosítani kell.

Általában egy darab tíz centiméter átmérõjû lefolyócsõ száz négyzetméter tetõfelületrõl viszi el a vizet. Az összefolyó és a lefolyócsõ kapcsolatát úgy kell kialakítani, hogy az alulról oldható (cserélhetõ, javítható) legyen. A födémáttöréseket alulról „páratömören” kell lezárni.

Belsõ vízelvezetésû tetõknél a víznyelõ a tetõfelület legmélyebb pontján legyen.
A felület védelme

Lehet könnyû, vagy nehéz.

Könnyû felület védelem: palaõrlemény, forró bitumenkenésbe ágyazó hengerelt gyöngykavics, fényvisszaverõ festékek. Nehéz felületvédelem: mosott kavics terhelés, járható burkolatok, jármûforgalomra alkalmas burkolatok és növényzettel telepített tetõk. Végezetül: a biztonságos és szakszerû tetõszigetelés tervezését és kivitelezését, csak szakcéggel szabad végeztetni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!