2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A rágózás jótékony hatásaiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-27 11:16:45
Címkék: Bihari hírek
Stresszoldó, segít a koncentrációban és a diétában is.

Bár a rágó alapvetõen élvezeti cikk, a cukormentes változatának közismerten jelentõs és jótékony szerepe van a fogak tisztán tartásában és a szájhigiénia megõrzésében. Többek között tisztítja a fogakat, kellemes leheletet biztosít, stimulálja a rágóizmokat, segít a koncentrációban, a stressz oldásában, és a káros szenvedélyekrõl való leszokásban is. Ha minden étkezés után cukormentes rágógumit rágunk, csökkentjük a lepedék lerakódásának esélyeit, hiszen a annak rágása fokozza a nyálteremést, s ezzel javítja a száj öntisztulását. Mindezek mellett a nyállal kiválasztott semlegesítõ molekulák csökkentik a savképzõdést megõrizve ezáltal a plakk PH-egyensúlyát, amely csökkenti a fogszuvasodás veszélyét.
Rágógumi és a diéta

A Rhode Island Egyetemen folytatott kísérletek során Kathleen Melanson professzor 35 férfi és nõi résztvevõn tesztelte a rágógumi hatásait, és arra az eredményre jutott, hogy cukormentes rágó rendszeres használata mellett, csökken az igény a kalória bevitelre és a szervezet energiafelhasználásának hatékonysága növekszik. Rágózás mellett ugyanis kevesebbet eszünk, mégis energikusabbnak érezzük magunkat. A diétázók számára mindezek mellett a cukormentes rágógumiknak még egy fontos elõnye van: azt az üzenetet küldi az agynak, hogy rágunk (vagyis eszünk), mindezt kalóriabevitel nélkül! Az édes íz megnyugtatja az ízlelõbimbókat, így rágógumival átvészelhetõk azok az idõszakok, amikor nehezen tartjuk magunkat a fogadalmunkhoz, és nagyon szeretnénk enni valamit. Így tehát a cukormentes rágógumi használata és a bõséges folyadékfogyasztás lehet a fogyókúra két legfõbb mankója.
Ha ideges vagyok

Az idegrendszeri szabályozást két, egymással ellentétes mûködésû rendszer irányítja. Az egyik rendszer a szimpatikus idegrendszer, melynek ingerlése úgynevezett vészreakciót vált ki, vagyis a szervezetet felkészíti a stresszhelyzetekre. Ennek egyik eleme az izzadságmirigyek mûködésének fokozódása és ezzel együtt a nyáltermelés csökkenése; így a stressz hatására fennálló szimpatikus idegrendszeri túlsúly, csökkenti a gyomor normális mûködését. A rágózás hatására fokozódó nyáltermelés beindítja az emésztési reakciót, ezáltal segít visszaállítani a kívánatos állapotot, vagyis csökkenti a stresszes helyzetek gyomorra gyakorolt káros hatását.

A másik fontos tényezõ a rágás, mint fizikai tevékenység. Egy erõteljes izom folyamatos mûködtetése stresszcsökkentõ hatással bír; ezen az elven mûködik a stresszlabda is, melynek folyamatos összenyomása nyugtatja az idegrendszert. Talán meglepõ, de a test legerõsebb izma a rágóizom, így a rágóizom folyamatos mûködtetésével azonos hatást érünk el, és még a fent leírt nyáltermelés-fokozódás is véd bennünket a stressz káros hatásaitól.
Memóriára

Az étkezés során és után a szájban felszaporodó baktériumok, és maga az elfogyasztott étel is kellemetlenné teheti a leheletet egy idõre, ami ugyan normális jelenség, mégis okozhat problémákat.

Több okból is megoldás lehet a cukormentes, mentolos rágógumi: illata már önmagában közömbösíti a kellemetlen szagokat, de ami még fontosabb, hogy a fokozott nyálképzõdés miatt a baktériumok száma is csökken, mivel a nyál „átmossa” a szájüreget.

Pszichológusok szerint a rágózás jótékonyan hat a memóriára is. Ez azért van így, mert az állkapocs rágó mozgásakor az agy hippokampusz nevû része stimulálódik, amely fontos szerepet játszik a memória mûködésében. Emellett maga a rágó mozgás, a pumpálás révén több vért juttat az agyba, nõ a pulzus, s több oxigén is jut az agyba a keringés serkentése révén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!