2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Palkovics: közösen döntenek majd a 9 gyakorló iskola helyzetérõlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-27 11:31:48
Semmilyen döntés nem született és nem is fog születni a gyakorló iskolák átvételérõl az egyetemek és az iskolák véleményének figyelembe vétele nélkül – jelentette ki az Emberi Erõforrások Minisztériuma felsõoktatásért felelõs államtitkára szombaton az M1 aktuális csatornán.

Palkovics László elmondta, a felsõoktatásért felelõs államtitkárság áttekintette az állami felsõoktatási intézmények által fenntartott gyakorló iskolák mûködését.

A vizsgálatok során elsõsorban azt nézte meg a tárca, hogy a gyakorló iskola mennyire tölti be azt a funkcióját, amelyre hivatott – vagyis, hogy megfelelõ létszámú pedagógus hallgató tölti-e ott a gyakorlati idejét.

Az államtitkár szerint a 70 intézménybõl mindössze 9 esetében tûnik úgy, hogy nincs elegendõ pedagógus hallgatója az iskolának, tehát a felsõoktatási intézménynek nincs feltétlenül szüksége arra a gyakorló iskolájára. Annál is inkább, mert az érintett felsõoktatási intézmények több gyakorlóhellyel is rendelkeznek, továbbá az egyetemeknek lehetõségük van arra is, hogy szerzõdést kössenek egy iskolával, amely aztán szintén tud gyakorlóhelyként mûködni.

Ezért kérte azt az államtitkárság az érintett felsõoktatási intézményektõl, hogy május 8-áig vizsgálják meg, valóban szükségük van-e az adott gyakorló iskolára. Amint ezek a vizsgálatok lezajlanak, a tárca, az egyetemek és az érintett gyakorlóhelyek közösen hoznak majd döntést arról, hogy ki legyen az adott gyakorló iskola fenntartója.

Amennyiben az a döntés születik, hogy egy intézmény kerüljön át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartásába, különösebb változás nem fog történni, mivel ezek az iskolák most is állami fenntartásban vannak, hiszen az egyetemek is állami fenntartásúak.

Az iskolák tehát nem szûnnek meg, ugyanúgy, ugyanolyan formában tudnak tovább mûködni, ahogyan eddig is mûködtek. Itt inkább az a kérdés, hogy a felsõoktatási intézménynek valóban feladata-e az, hogy egy olyan gyakorló iskolát mûködtessen, amire egyébként nincsen szüksége – mondta Palkovics László.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!