2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Zombor: 14 napon belül diagnosztikai idõpontot kapnak a daganatgyanús betegekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-27 11:36:18
A daganatgyanús betegeknek 14 napon belül idõpontot kell kapniuk diagnosztikai vizsgálatra és megszûnik az egynapos sebészeti ellátás volumenkorlátja – ezt is tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amelyrõl szombati zalakarosi elõadásán, illetve az azt követõ sajtótájékoztatón beszélt az Emberi Erõforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára.

Zombor Gábor az egészségügyi alapellátó orvosokat tömörítõ FAKOOSZ közgyûlésén tett említést arról, hogy egy tervezett rendeletmódosítás szerint a daganatgyanús betegnek 14 napon belül idõpontot kell kapnia diagnosztikai vizsgálatokra. Az idõpontot a háziorvos asszisztense kérné számára a területi egészségügyi szolgáltatótól.

“Történelmi lépés lenne” rákényszeríteni a szolgáltatókat arra, hogy akinek erre nagy szüksége van, annak európai szintû betegellátást nyújtson hosszas várakozási idõ helyett.

Az elõadást követõ sajtótájékoztatón az államtitkár az MTI kérdésére kifejtette: elkészült a finanszírozási kormányrendelet módosítása, amely a tervek szerint május 6-án kerül a kormány elé. A módosítás egyik legjelentõsebb eleme a gyors diagnosztika, ami a betegbiztonságot szolgálja, de ehhez az egészségügyi szakma teljes összefogására van szükség.

Ha a háziorvos a CT-, MR- vagy összetettebb laboratóriumi vizsgálatra nem kapja meg a betege számára a 14 napon belüli idõpontot a területileg illetékes szolgáltatótól, azonnal jelzi az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Ezt követõen az OEP intézkedik, másik szolgáltatóhoz irányítja a beteget.

“A magyar egészségügy sok problémája mellett ez olyan ügy lehet, amiben a szakma irányítói és az egészségbiztosító a betegek érdekében tud összefogni”- jelentette ki Zombor Gábor.

Hozzátette azt is, hogy a kormányrendelet módosítása összesen ötmilliárd forint felhasználását biztosítja majd.

A gyorsabb diagnosztizálás mellett szerepel benne az is, hogy “volumenkorlát-mentessé” válik az egynapos sebészeti ellátás, ami átalakíthatja a fekvõbeteg-ellátás egy részének finanszírozhatóságát. Ez fõként a kisebb kórházaknak jelent nagyobb lehetõséget, mert kisebb költséggel tudnak korszerûbb ellátást biztosítani.

A várólisták csökkentésérõl szóló program jogszabályi leírása is ebben a rendeletmódosításban szerepel, hogy “pozitív ösztönzõkkel inspirálja a kórházakat és kórházi osztályokat a listák csökkentésére”. Már eddig is több mint ötezerrel kevesebben szerepelnek a várólistákon, például a szemlencse-beültetésnél 20 százalékkal, a csípõprotézis-mûtétre váróknál pedig ennél is nagyobb mértékben csökkent a várakozók száma – jelezte Zombor Gábor.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a bejelentés kapcsán a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: “nagyon nagy lépés” lenne a 14 napon belüli diagnosztizálás elérése.

Összességében az alapellátási törvény tervezetérõl pedig azt mondta: nagyon sok kérdésben végre áttörést hozhat az új jogszabály.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!