2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Kifõzték a SárrétenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-28 08:00:41
Szentgyörgy-napi kihajtással kezdõdött, mára ezres forgataggá vált a Sárrét Íze Fesztivál.

Kilencedik alkalommal rendezték meg szombaton a Sárrét legnagyobb gasztronómiai eseményét a nagyrébéiak. Baráti közösségek, családok, munkahelyi kollektívák vagy akár alkalmi fõzõbrigádok – összetételüket tekintve teljesen mindegy, hogy milyen csapatok igyekeztek fõzõ tudományukkal elkápráztatni a zsûrit, vagy legalább is önmagukat. A lényeg azonban ezen túlmutatott: a közös együttlét öröme, a családi és baráti kapcsolatok ápolása volt a mûvelõdési ház parkjában megrendezett esemény legfõbb hozadéka.
Ötven csapat nevezett

– Rendezhetnénk falunapot, sztárfellépõkkel, de eljönnének ennyien? Éreznék ilyen jól magukat az emberek? Tudnának ennyit foglalkozni, beszélgetni egymással, ismerõssel, ismeretlennel? – mutat körbe Tiszai Károly, Nagyrábé polgármestere a bográcsok körül sürgölõdõ forgatagon az eseményt megnyitó köszöntõket követõen. – Szerintem nem! – adja meg rögtön a választ, majd hozzáteszi: – A közös együttlét, az emberi kapcsolatok ápolása, újak kötése, ez a rendezvény lényege. Ötven csapat nevezett a tájjelegû ételek fõzõversenyére, de szerintem legalább hatvan csapat biztosan kavarja az ebédet a bográcsban, üstben. Itt vannak a testvértelepüléseink csapatai is, Erdélybõl Kászonújfaluból és a Velencei-tó mellõl, Verebrõl. Õk is a tájegységük ételeit fõzik meg.

Természetesen a színpad sem maradt üresen a fesztiválon. A helybeli és a környékbeli települések kulturális és hagyományõrzõ csoportjai váltották egymást a nap folyamán. A színpad elõtti téren pedig mindig voltak érdeklõdõk, akik vagy együtt énekeltek az elõadókkal, vagy éppen táncra perdültek a dallamok hallatán. A legjobban fõzõ csapatnak járó vándorserleget ezúttal a váncsodi Csülök Csapat nyerte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!