2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Vigyázunk az otthonunkraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-28 08:24:58
A lakásfelújítás hozzájárulhat az ingatlan értékének fenntartásához is.

A megkérdezettek közel háromnegyede legalább 6 éve él jelenlegi otthonában. A lakásfelújítók több mint fele félmillió forintnál kevesebbet költött, hitelt erre a célra a válaszadók 11 százaléka igényelt – derült ki egy hazai bank lakásfelújítási szokásokat vizsgáló reprezentatív kutatásából. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a magyarok jellemzõen saját tulajdonú ingatlanban élnek, és ügyelnek annak állapotára.
Ragaszkodunk a lakáshoz

Magyarországon százból 53-an családi házban élnek, a panelben és téglaépítésû társasházban lakók száma pedig közel azonos: elõbbi 23, utóbbi 22 százalék. Tízbõl négyen 50 négyzetméternél nagyobb, de 80 négyzetméternél kisebb otthonban élnek, és a lakosság mindössze 4 százaléka lakik 150 négyzetméternél nagyobb alapterületen. A 80 négyzetméternél nagyobb ingatlanok döntõ része – közel 90 százaléka – családi ház vagy házrész – derült ki az országos kutatásából.

A felmérés eredményei arra utalnak, hogy a magyarok ragaszkodnak a saját tulajdonú ingatlanokhoz: a válaszadók 87 százaléka tulajdonos vagy annak családtagja otthonában, albérletben mindössze 13 százalék lakik. A megkérdezettek közel háromnegyede legalább 6 éve él jelenlegi lakásában, 36 százalékuk pedig több mint 20 éve. Különösen jellemzõ a panelben élõkre, hogy két évtizednél is régebben laknak ugyanabban a lakásban: közülük tízbõl négyen ezt válaszolták.
A nyári felújítás a sláger

Nem csupán ragaszkodunk a saját lakáshoz, házhoz, de ügyelünk arra is, hogy az ingatlan jó állapotban maradjon, mely nemcsak a saját kényelmünk miatt fontos, de hozzájárul az ingatlan értékének megõrzéséhez is. A megkérdezettek mintegy negyede 4-5 évente végez valamilyen felújítást lakásában, azok aránya pedig, akik 1-3 évente, több mint 20 százalék. Százból mindössze tizenöten állították, hogy még sosem fogtak ilyen munkába. A válaszadók 70 százaléka az elmúlt 10 év során felújította otthonát, minden második ember pedig 5 éven belül tervezi ezt. Érdekesség, hogy az új építésû ingatlanok lakói kivétel nélkül az mondták, hogy náluk még sosem került sor lakásfelújításra.

A munkálatokat a válaszadók háromnegyede a nyári idõszakra tervezi. Azok közül, akik az elmúlt 10 évben felújításba fogtak, 27 százalék idõzítette a tennivalókat tavaszra, csaknem negyedük pedig õszre.
Elsõsorban festünk

A legtöbben elsõsorban belsõ felújításokat végeznek: a toplista élére egyértelmûen a festés, mázolás került 88 százalékkal, a konyha, a szobák és a fürdõszoba felújítása elõtt, de a bútorokat és háztartási gépeket is sokan cserélik le. A külsõ munkálatok között a vakolás, újrafestés vezet 47 százalékos eredménnyel, a nyílászárók cseréje (43 százalék) és a külsõ szigetelés (27 százalék) elõtt. A kényelmi típusú felújítások között a légkondicionáló beszerelése a legnépszerûbb.

A lakásfelújítás a legtöbb válaszadónál (72 százalék) legfeljebb egy hónapot vett igénybe, és az emberek döntõ többsége – 87 százaléka – a munkálatok ideje alatt sem költözött el otthonról. Tízbõl hatan hívtak szakembert, de sokaknak – százból csaknem negyven válaszadónak – barátok, rokonok is segítettek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!