2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Váltogatta idegorvosait az ámokfutóForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-01 12:45:53
A sûrû orvosváltások miatt csak depresszióját kezelték, kényszeres viselkedését viszont rejteni tudta. Ráadásul utóbbi betegségét még fel is erõsítették a depresszióra szedett gyógyszerei.

Évek óta járt idegorvoshoz, mégsem kapott megfelelõ kezelést a pécsi ámokfutó, azért, mert mindig másik orvoshoz ment - ezt mondta az RTL Híradónak az a pszichiáter, aki a lövöldözés után megvizsgálta a 23 éves egyetemistát.

11,59 Újra tanítanak az egyetemen - jobban vannak a sérültek

Ismét van tanítás a Pécsi Tudományegyetemen a múlt csütörtöki - halálos áldozatot is követelõ - ámokfutás után. Abban a teremben azonban, ahol az egyetemista lövöldözni kezdett sem most, sem a jövõben nem tartanak majd elõadásokat. Közben a sérültek állapota javult, a következõ két hétben várhatóan mindannyian elhagyhatják a kórházat. Újra tanítanak a Pécsi Tudományegyetemen hétfõtõl. A gyógyszerészhallgatóknak is vannak óráik, azt azonban nem tudni, hogy mennyien mentek el abból a csoportból, ahol múlt csütörtökön a lövöldözés történt.
Abban a teremben egyébként, ahol az egyetemista ámokfutásba kezdett, többet nem lesz tanítás. Egyelõre még nem tudni, hogy a helyiséget hogyan fogják hasznosítani, de az biztos, hogy órákat nem tartanak ezentúl ott - mondta el a Független Hírügynökségnek Gyõrffy Zoltán, az egyetem szóvivõje.

Közben a lövöldözés három sérültjének állapota javul - tette hozzá Gyõrffy Zoltán. Az oktató várhatóan már a hét közepén elhagyhatja a kórházat. A takarítónõre még vár egy mûtét, és ha nem lép fel komplikáció, jövõ héten szintén hazamehet. Az a fiú pedig, akit öt lövés talált el, várhatóan szintén elhagyhatja a kórházat már a következõ héten.

Gyõrffy Zoltán elmondta azt is, hogy százával érkeznek elsõsorban külföldi diákok szüleitõl felajánlások, hogy az áldozatok hozzátartozóit, illetve a sérülteket segítsék. Az egyetem ezért azt fontolgatja, hogy létrehoz egy alapítványt erre a célra. Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor, a szóvivõ megfogalmazása szerint rövid idõn belül.



7,57

Huszár András szerint a fiatalember így leplezni tudta kényszeres viselkedését, ami a lövöldözéshez vezetett. Az antidepresszánsokat szedõ lövöldözõ gond nélkül kapott fegyvert is, ehhez ugyanis nem kellett pszichológiai vizsgálaton átesnie. Az egyetemista felismerte, hogy beteg, ezért évek óta járt orvoshoz.. Próbálkozott különbözõ ideggyógyászokkal, azonban a bizalma - éppen a betegsége folytán - ezekben az orvosokban sem maradt meg, és így váltogatta az orvosait - mondta Huszár András, a Pécsi Tudomány Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének igazgatója, miután megvizsgálta az ámokfutót.

A sûrû orvosváltások miatt csak depresszióját kezelték, kényszeres viselkedését viszont rejteni tudta. Ráadásul utóbbi betegségét még fel is erõsítették a depresszióra szedett gyógyszerei. A szakember szerint ez a betegsége vezetett a lövöldözéshez..

Egy 9 mm-es parabellummal lövöldözött az ámokfutó a pécsi egyetemen, ami alapvetõen önvédelmi fegyver. Sportcélra kevésbé használják, de ha átalakítják, akkor lövészklubokban is gyakorolhatnak vele. Volt rá engedélye, amit gond nélkül megkapott, anélkül, hogy pszichológus látta volna. Légrádi József, a Kaposvári Sportlövész Klub elnöke azt mondta, hogy van egy általános orvosi vizsgálat, ami gyakorlatilag négy évig érvényes, és van egy sportorvosi vizsgálat, amit minden évben kell neki megtenni. Egyik sem pszichológiai vizsgálat, ilyen nincs a sportfegyvereknél - mondta. A lövészklub elnöke szerint erre nincs is szükség - ha a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat betartják.

A rendõrség szerint az ámokfutó elmeállapotát újabb szakértõknek kell megvizsgálniuk, méghozzá nem a pécsi egyetemrõl. A rendõrség szerint így kizárható, hogy elfogult legyen a vizsgálat. Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje elmondta, hogy mindenképpen szakértõi vizsgálatot kell végezni, több szakértõvel, hogy kiderüljön, milyen elmeállapotú a fiatalember. Kóros elmeállapotú vagy sem, hiszen a bíróság majd csak ennek ismeretében tud megfelelõen döntést hozni.Ettõl függ, hogy az egyetemista egyáltalán büntethetõ-e.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!