2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az Emmi saját halottjának tekinti Kóti Árpádot, a nemzet színészétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-28 09:19:34
Az Emberi Erõforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti az életének 81. évében elhunyt Kossuth-díjas, érdemes mûvészt, Kóti Árpádot, a nemzet színészét.

A kultúráért felelõs államtitkárság vasárnap este az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Kóti Árpád munkásságáért 1985-ben érdemes mûvészi, 2001-ben kiváló mûvészi címmel tüntették ki. 2014-ben átvette a Kossuth-díjat, s ugyanebben az évben a nemzet színészének választották.

“Mûvészetét izgalmas szerepformálás, a színészi játék hitelessége jellemezte. A legszebben és legtermészetesebben beszélõ színészeink közé tartozott” – fogalmazott az Emmi.

Mint kifejtették: Kóti Árpád 1934-ban született a Békés megyei Bucsán. 1958-ban végzett a Színmûvészeti Fõiskolán, ahol többek között Törõcsik Mari és Bodrogi Gyula osztálytársa volt. Játszott a Békés megyei Jókai Színházban, az egri Gárdonyi Géza Színházban, a veszprémi Petõfi Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban, majd 1963-ban a debreceni Csokonai Színházhoz szerzõdött, melynek több mint öt évtizeden keresztül tagja maradt.

Az Emmi közleménye szerint Kóti Árpád elsõsorban drámai karakterszerepeket alakított, melyek közül kiemelkedik Csehov Ványa bácsija, Hamvai Kornél Márton partjelzõ fázik, Marin Drzic Dundo Maroje, valamint Tóth-Máthé Miklós Én, Károli Gáspár címû darabjának címszerepe. Nagy sikert aratott Háy János Gézagyerek címû darabjának Herda Pityujaként is. Filmbéli szerepei közül az Emmi kiemelte a Tûzoltó utca 25. és a Ponyvapotting címû alkotásokat emelte ki.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház vasárnap tudatta az MTI-vel, hogy életének 81. évében vasárnap hajnalban elhunyt Kóti Árpád, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas mûvész. Kóti Árpádot, aki április 11-én lett Debrecen díszpolgára, a városi önkormányzat saját halottjának tekinti.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!