2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Tizenöt milliárd forint támogatás a tanyabusz-programraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-29 20:52:21
Módosul a tanyabusz-program: a teljes 2007-2013-as ciklusban a vidéki alapszolgáltatások fejlesztését szolgáló intézkedésekre kifizetett támogatások összege meghaladta a 37 milliárd forintot, amely most kiegészül az új tanyabusz rendelet tizenötmilliárd forintos forrásával – közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelõs államtitkársága kedden az MTI-vel.

A támogatás célja, hogy ösztönözze a szolgáltatáshiányos településeken, településrészeken a különbözõ alapszolgáltatások körének bõvítését, a minõségi szempontok javítása és a fenntarthatóság figyelembe vételével. A pályázók a települési önkormányzatok, önkormányzati társulások, nemzetiségi önkormányzatok, nonprofit szervezetek – egyesületek, alapítványok, például polgárõr egyesületek – és egyházi jogi személyek lehetnek.

Pályázhatnak az ötezernél kevesebb lakosú települések, vagy ahol a település népsûrûsége nem éri el négyzetkilométerenként a 100 fõt. A Budapest agglomerációjához tartozó, a városi ranggal rendelkezõ települések, valamint a kistérségi központok nem igényelhetnek támogatást. Pályázhatnak viszont azon 5000 fõnél nagyobb lakosságszámmal rendelkezõ települések is, amelyek külterületén a település lakosságának több mint 2 százaléka él.

A pályázható forrás várható összege 15 milliárd forint, amelybõl új gépjármûvek és ahhoz kapcsolódó kiegészítõ eszközök beszerzése 100 százalékban támogatható. A támogatás igénybe vehetõ új és már meglévõ falu- és tanyagondnoki szolgáltatás fejlesztéséhez, kistérségi közlekedési szolgáltatás fejlesztésére, szociális, bûnmegelõzési és közösségi szolgáltatás ellátásához kapcsolódó fejlesztésekhez. A maximálisan igényelhetõ nettó támogatás összege terepjárók esetében legfeljebb nettó 5 millió, mikro-, illetve kisbuszok esetében nem érheti el a nettó 8 millió forintot ügyfelenként.

Emlékeztetnek, hogy az április 17-én megjelent rendeletben elõírt határidõkhöz képest, a napokban megjelenõ módosító rendelkezések szerint egy hónappal több idõ áll az ügyfelek rendelkezésére: a megvalósítási határidõ szeptember 21-rõl október 16-ra, a kifizetési kérelmek benyújtásának határideje október 5-rõl október 30-ra módosult. A mûszaki követelmények módosulásával nagyobb lesz az elérhetõ gépjármûvek választéka is – ismerteti a közlemény.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!