2024. július 22. Hétfő, Magdolna.
 
Ingyenes jogsegély a munkahelyi balesetet szenvedett munkavállalóknakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-30 13:02:25
Ingyenes érdekvédelmi és jogvédelmi szolgáltatást nyújt a munkahelyi balesetet szenvedett munkavállalóknak a Liga Szakszervezeteken keresztül az Inno Régió Alapítvány, a két szervezet errõl együttmûködési megállapodást kötött, amelynek részleteit kedden Budapesten ismertették, a munkahelyi balesetben elhunytak és megsérültek emléknapján tartott sajtótájékoztatón.

Pongó Géza, a Liga társelnöke kiemelte: nemcsak a szakszervezeti tagoknak, hanem minden magyar munkavállalónak segítséget nyújtanak az alapítvány jogászai. Egyetlen feltétel, hogy a munkahelyi balesetben megsérült vagy foglalkozási megbetegedést elszenvedett munkavállaló a Ligához forduljon, amely kapcsolatot tart az alapítvánnyal – tette hozzá.

Elmondta, hogy 2013-2014 során jelentõsen, 17 222-rõl 19 661-re emelkedett a bejelentett munkahelyi balesetek száma Magyarországon. A halálos balesetek száma 50-rõl 69-re nõtt ugyanebben az idõszakban, a drasztikus növekedés okaival kiemelten kell foglalkozni a Liga társelnöke szerint.

Az emléknapon a Liga flashmobot rendezett kora reggel a Keleti pályaudvarnál, valamint munkavédelmi oktatást is tartanak szakemberek bevonásával – mondta el.

Tímár András, az Inno Régió Alapítvány elnöke hangsúlyozta: a szervezet tíz éves jogi és érdekvédõ munkája alatt azzal szembesült, hogy a munkavállalók hátrányos helyzetben vannak a munkaadóval szembeni érdekérvényesítéskor a személyi sérüléses balesetek ügyében.

Az eseményre kiadott sajtóanyag szerint az együttmûködés keretében az alapítvány térítésmentesen megvizsgál minden egyes jogesetet, amit a Liga szakszervezetek ad át neki. Ezt követõen elemzést készítenek a károkozó – munkáltató – felelõsségre vonási lehetõségeirõl, a kárigény érvényesíthetõségérõl, az eljárási teendõkrõl. Ez alapján az alapítvány felkéri a vele együttmûködésben álló ügyvédi irodát, hogy vállalja el az ügyfél jogi képviseletét a munkáltatóval szemben.

A CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt. az emléknap alkalmából elemzést juttatott el az MTI-hez, amelyben ismerteti: világszerte 15 másodpercenként hal meg munkával kapcsolatos balesetben vagy betegségben egy munkavállaló, és ugyanezen idõ alatt 153 dolgozót ér valamilyen munkabaleset. A tájékoztatás szerint a munkabiztonság területén Magyarország uniós összehasonlításban jól teljesít: míg Európában évente 100 ezer dolgozóra átlagosan 1500 olyan baleset jut, amely legalább 4 napos távolléttel jár, Magyarországon csak 511.

A halálos áldozatok aránya ugyanakkor meghaladja az uniós átlagot: Európában 100 ezer munkavállalóra 1,44 eset jut, Magyarországon pedig 1,6 – hívták fel a figyelmet az elemzésben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!