2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Sok napsütés, kevés esõForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-30 13:50:17
A napfényes órák száma csaknem másfél-kétszeresen haladta meg a sokéves átlagot. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

A korábbi drasztikus lehûlést követõen ismét jelentõs felmelegedés vette kezdetét április utolsó napjaiban. Az eleinte még csípõs hajnalokat kellemesen enyhe nappalok követték sok napsütéssel, csapadék csak elvétve fordult elõ.
Enyhe fagyok

Nem tartott sokáig az április derekán kezdõdött lehûlés, az elmúlt héten már ismét enyhe levegõ áramlott Kelet-Magyarország térségébe. Ez a levegõ jobbára száraz volt, így ismét sok napsütésben volt részünk, a napfényes órák száma csaknem másfél-kétszeresen haladta meg a sokéves átlagot. Azonban épp a kevés felhõnek köszönhetõen erõs volt a felszín kisugárzása, így a hét közepéig még mélyre süllyedt a hõmérõ higanyszála az éjszakai órákban. Sokfelé fordult elõ talajmenti fagy, sõt, 1-3 napon két méteres magasságban is mértünk -1—-2 fokos értékeket. Az enyhe levegõ térhódításának és a sok napsütésnek köszönhetõen a hét második felében már mind Hajdú-Bihar, mind pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fagymentes volt az éjszaka, nappal pedig kifejezetten kellemes, az évszakhoz képest meleg idõ alakult ki. A csúcshõmérséklet a hét elején még általában 12-15 °C között alakult, a hétvégére nagy területen közelítette meg, vagy érte el a 25 fokot. Szeszélyes területi eloszlásban ismét feljegyezhettünk 1-2 nyári napot is, 25 °C-nál magasabb napi maximumhõmérséklettel.
Meleg talajba

A talajhõmérséklet számottevõen emelkedett, a sekély gyökérzettel rendelkezõ tavaszi vetésû növények szempontjából lényeges felszíni (5 centiméteres mélységben mért) hõmérséklet 7-12 fokról 12-17 °C-ig enyhült. Ez a hõigényesebb kultúrák szempontjából már optimális érték, a fagyok megszûntével tehát – minimális kockázattal – idõszerûvé vált ezek vetése is. A két méter magasan mért napi középhõmérséklet a talajhõmérséklethez teljesen hasonlóan alakult, a heti átlagérték megfelelt a sokéves átlagnak, de fõként Hajdú-Biharban 1,-1,5 fokkal meghaladta azt. Egyedül a beregi tájakon volt mérhetõ gyenge, 0-1 fokos negatív anomália. Szemben az átlag szerinti, hozzávetõleg 6-9 milliméteres összeggel, a héten csupán egy-két helyen fordult elõ nyomokban (1 milliméternyi) csapadék, kisebb esõ, záporesõ. A lehetséges napi párolgás eközben már elérte a 2-4 millimétert, így negatív vízmérleggel jellemezhetjük az elmúlt idõszakot. Tovább csökkent talajaink vízkészlete, a régió legnagyobb részében nagy szükség lenne a kiadós, áztató csapadékra, hiszen az egy méter mélységû szelvény vízhiánya ismét megközelítette a 70-90 millimétert.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!