2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
OH: hétfõn kezdõdnek az idei érettségi vizsgákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-30 14:04:25
Hétfõn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdõdnek az idei érettségi vizsgák, június 26-ig 1172 helyszínen mintegy 115 300 diák ad számot tudásáról – közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel. Az emelt szintû vizsgák száma 3 százalékkal nõtt, a szabályok és követelmények az elõzõ vizsgák óta nem változtak, de módosult a választható tárgyak köre.

A mostani a 22. vizsgaidõszak a 2005-ben bevezetett új rendszerben, az érettségizõk közül több mint 79 ezer végzõs középiskolás szerezhet érettségi bizonyítványt. Rajtuk kívül még – a vizsgarendszer által nyújtott lehetõségekkel élve – mintegy 36 300 diák tesz legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségit.

A hivatal tájékoztatása szerint a matúra 3327 érettségi vizsgabizottság közremûködésével zajlik majd.
A vizsgaidõszak kezdete május 4-e, a vége pedig június 26-a, amely a középszintû szóbelik utolsó vizsganapja.

Az írásbelik május 4-étõl május 26-áig tartanak. Az emelt szintû szóbelik kezdete június 4., a vége június 11., a középszintû szóbeli vizsgák idõszaka június 15-26.
A diákok együttesen mintegy 425 700 vizsgát tesznek le. Érettségi bizonyítványukba és tanúsítványukba további 44 130 érettségi vizsgaeredmény kerül a már elõzõleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján – jelezték.

A mintegy 425 700 vizsgából 42 400 vizsga emelt szintû, 383 300 pedig középszintû vizsga.

Az emelt szintû vizsgák száma a tavalyihoz képest több mint 1200-zal, 3 százalékkal nõtt. A hivatal szerint ez a növekedés is – az elõzõ években tapasztalható folyamatos emelkedés után – tükrözi a felsõoktatási felvételi feltételeinek változásait, az ott elvárt magasabb követelményeket.

A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidõszakban – az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat külön számolva – 157 tárgyból lesz középszintû és 77 tárgyból emelt szintû érettségi vizsga.

Emlékeztettek: immár ötödik éve emelt szintû vizsgát csak azokból a vizsgatárgyakból lehet tenni, amelyek a felsõoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetõk.

Ebben a vizsgaidõszakban is élhetnek a jelentkezõk a 7 vizsgafajta mindegyikével, a megfelelõ feltételek megléte esetén a rendes, az elõre hozott, a szintemelõ, a kiegészítõ, az ismétlõ, a pótló és a javító érettségi letételével.

A vizsgafajták közül természetesen a legtöbb a “rendes” érettségi, ezek száma mintegy 377 300, az összes vizsga 89 százaléka. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 21 900 elõre hozott vizsgát tesznek le az idén tavasszal (ez a vizsgák 5 százaléka). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezõk a tavalyinál 2400-zal több, csaknem 13 700 ismétlõ vagy kiegészítõ érettségit tesznek le (ez a vizsgák több mint 3 százaléka). Az emelt szintû vizsgák számának jelentõs növekedéséhez hozzájárult a több mint 8500 szintemelõ vizsga is, amelyek esetében az adott vizsgatárgyból az érettségizõk már rendelkeznek középszintû vizsgaeredménnyel, és most, felsõoktatási felvételijük érdekében a magasabb szinten is megmérettetik magukat.

Az érettségi vizsga szabályai, követelményei nem változtak az elõzõ, 2014 õszi érettségi idõszakhoz képest. Módosult azonban az érettségi vizsgán választható vizsgatárgyak köre: akkreditált érettségi tárgyakból a 2014/2015-ös tanév október-novemberi vizsgaidõszakban lehetett utoljára érettségi vizsgát tenni. Központilag kiadott követelmények alapján szervezõdnek május-júniusban a pszichológia vizsgatárgy vizsgái, amelybõl a mostani vizsgaidõszakában lehet elõször választható közismereti vizsgatárgyként érettségi vizsgát tenni.

Az érettségi vizsgák jogszabályban rögzített idõpontjai megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján, a www.oktatas.hu oldalon a köznevelés/érettségi vizsgák/aktuális vizsgaidõszak: 2015. május-június menüpontban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!