2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Eladásra szánt lakásépítésre is igénybe vehetõ a növekedési hitelprogramForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-30 14:27:41
A jegybank úgy módosította a növekedési hitelprogramot (nhp), hogy nemcsak bérbeadásra, hanem eladásra szánt lakóparki lakásokra is kiterjesztette hitelfelvétel lehetõségét – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelõs ügyvezetõ igazgatója, a napi.hu gazdasági portál által rendezett ingatlan konferencián szerdán Budapesten.

Az ügyvezetõ igazgató kiemelte: használt lakópark is vásárolható nhp-hitelbõl, de csak bérbeadásra. Zöld lakóingatlanok építésére a kivitelezõ cégek forgóeszköz hitelhez, míg az ingatlan üzemeltetõk beruházási hitelhez is juthatnak.

A növekedési hitelprogramból eddig 43 milliárd forinthoz jutottak az építõipari és 62 milliárdhoz az ingatlanos cégek – ismertette az adatokat az ügyvezetõ igazgató, hozzátéve, hogy ez a 105 milliárd forint azonban alacsony a két ágazat nemzetgazdasági súlyához képest.

Az építõiparba jutott hitelek 67 százalékából lett új beruházás, a maradék részt fordították a társaságok hiteleik kiváltására.
Nagy Márton úgy vélte, hogy 2013-ban és 2014-ben együttesen, a bruttó hazai termék (GDP) 4-4,5 százalékos növekedésének a fele származott az nhp-ból, illetve a kamatcsökkentésbõl. A jegybank célja az, hogy csak fokozatosan vezeti ki a piacról a növekedési hitelprogramot, olyan ütemben, ahogyan a helyét át tudják venni a banki hitelek.

Az nhp+ programot pedig úgy jellemezte az ügyvezetõ igazgató, hogy az elsõsorban új beruházásra fordítható, és a hitelezés kockázatának a felét átvállalja a jegybank.

Megemlítette Nagy Márton a 193 ezer bedõlt lakáshitelt is. Ezeket 30 százalékos diszkonttal értékesítik, de csak korlátozott mennyiségben vihetõk piacra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!