2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Elindult az ELDORADO könyvtári e-dokumentumküldõ rendszerForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-30 14:49:56
Szerdától a közönség számára is elérhetõ az eldorado.oszk.hu címen az Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára (ELDORADO), amely a magyarországi könyvtárak könyvállományának és a kapcsolódó könyvkiadók köteteinek elektronikus elérését is lehetõvé teszi.

A “digitális akadálymentesítéssel” az olvasás megszerettetése is új lendületet kaphat – méltatta a szolgáltatást annak szerdai ünnepélyes elindításakor az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Hoppál Péter kultúráért felelõs államtitkár. Hangsúlyozta ugyanakkor: az ELDORADO nemcsak a hozzáférés tekintetében forradalmi, hanem a jogtiszta hozzáférésen keresztül a gazdaság kifehérítéséhez is hozzájárul.

Mint megjegyezte: temették már a Gutenberg-galaxist a PC-k, az internet, majd az okostelefonok megjelenésekor, könyvtárakra mégis szükség van mindmáig, így az ELDORADO elindítása után sem kell attól tartani, hogy senkinek nem fog kelleni a nyomtatott könyv.

Hoppál Péter kiemelte a regionális és városi könyvtárak – melyekbõl az elmúlt években 600 újult meg – és a könyvtárbuszok szerepét, hozzátéve: idén az OSZK költségvetési pozíciói is javulni tudtak.

Tüske László, az OSZK fõigazgatója hangsúlyozta: az ELDORADO alapvetõen változtatja majd meg könyvtárhasználati szokásokat, a könyvtárról alkotott fogalmakat. Ma az írott információ elképesztõ mennyisége áll rendelkezésre, de az olvasás teret veszít a szabadidõs tevékenységekkel szemben – emelte ki a fõigazgató, majd figyelmeztetett: “ha az olvasók átköltöztek a virtuális térbe, a könyvtárnak követnie kell õket”.

Bánkeszi Katalin, a Könyvtári Intézet igazgatója elmondta, az Országos Dokumentumellátó Rendszer és a Magyar Országos Közös Katalógus után az ELDORADO harmadik lábként épül be az elektronikus dokumentumszolgáltatás rendszerébe. A szolgáltatás egy bevezetõ szakasszal indul el szerdán, majd több lépcsõn keresztül válik teljesen elérhetõvé – jegyezte meg.

Mint hozzátette, a rendszer azt is lehetõvé teszi, hogy a nyomtatott formában elérhetõ dokumentumok digitalizálását térítésmentesen lehessen megrendelni, igénybevételéhez pedig könyvtári tagság sem szükséges.

Dancs Szabolcs, az ELDORADO projekt vezetõje szerint a kétéves fejlesztés során létrehozott szolgáltatás legfõbb erénye, hogy lehetõséget ad a szerzõi jog által védett tartalmak jogtiszta hozzáféréséhez, mivel része egy jogi modul, és a legális felhasználást a digitális jogkezelési technológia garantálja. Az OSZK-ban továbbá egy szerzõi jogi munkacsoport is foglalkozik a jogosultak felkutatásával – fûzte hozzá.

A projektvezetõ elárulta: együttmûködésbe kezdenek az alicantei székhelyû Belsõ Piaci Harmonizációs Hivatallal; a projekt célja, hogy az ELDORADO és a nemzetközi árvamû-nyilvántartás összekapcsolása automatikus adatcserét tegyen lehetõvé a két rendszer között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!