2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Sok a disznó, elfogyott a pénzForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-30 18:38:37
A csökkenõ támogatás a termelõt érzékenyen érinti, mert a felvásárlási árak estek.

Kimerült a sertéstermelõk állatjóléti támogatására szolgáló, 8,5 milliárd forintos tavalyi pénzügyi keret, ezért a gazdálkodók az elmúlt év negyedik negyedévére jóval kevesebb forrást kaphatnak a korábbiaknál.
Rosszkor jött

A csökkenõ támogatás sok termelõt érzékenyen érint, mert a felvásárlási árak – elsõsorban az orosz embargó miatt – idõközben 15-20 százalékkal estek. Egy-egy sertéstartónak a negyedik negyedévre azért is jutott kevesebb pénz, mert a támogatási igények nõttek. Ehhez hozzájárulhatott, hogy az élõsertésekre és a félsertésekre bevezetett, ötszázalékos áfa hatására fehéredett a piac, így a termelõk több legális hízóra kértek támogatást. Meglepetéssel tapasztalták a sertéstermelõk, hogy az elmúlt év utolsó negyedéve után jóval kevesebb úgynevezett állatjóléti támogatást kaptak, mint az azt megelõzõ háromban. Az elsõ három negyedévre járó összeget még tavaly igénybe vehették, míg a 2014 negyedik negyedévére esõ pénzt ez év január 31-ig kérhették. A negyedik negyedéves kifizetéseket április 8-án indította el a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), amely a kiutalásokat április végéig várhatóan be is fejezi.
Nemzeti forrás

Az állatjóléti támogatások lényege, hogy azokat a sertéstermelõk akkor vehetik igénybe, ha hízóik tartásakor bizonyos plusz követelményeket teljesítenek. Ma e pénzek számítanak a sertésszektor legjelentõsebb támogatásának, amelyet az agrártárca – negyedéves bontásban – nemzeti büdzsébõl fizet. Az e célra elkülönített tavalyi keretösszeg 8,5 milliárd forint volt.

Az MVH az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy sertéságazati állatjóléti támogatásként az elmúlt év elsõ negyedévére 2,222 milliárd, a másodikra 2,360 milliárd, a harmadikra 2,413 milliárd forintot fizetett ki. Ez együttvéve mintegy 7 milliárd forint kiutalását jelentette, így a negyedik negyedévre mindössze 1,5 milliárd forint maradt. Mivel a jogos igények meghaladták a megmaradt keretet, a negyedik negyedévben a kérelmeknél arányos csökkentést (visszaosztást) kellett alkalmazni – közölte az MVH. Ez azt jelentette, hogy a sertéstartók összességében az elsõ háromnegyed évben felvett támogatások 62-67 százalékához juthattak hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!