2024. április 23. Kedd, Béla.
 
MNB: a forintosításnak és az elszámolásnak köszönhetõen csökkent a háztartások hitelállományaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-02 10:46:39
Az idén márciusban a háztartások hitelállománya 680,4 milliárd forinttal csökkent a szezonális igazítás nélküli adatok szerint; a mérséklõdés a devizahitelek 3437,7 milliárd forintos csökkenésébõl, valamint a forinthitelek 2757,3 milliárd forintos növekedésébõl adódik – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön megjelent adatokból.

A jegybank adatai szerint a háztartások betétállománya a tranzakciókból eredõen szezonálisan igazítva 106,3 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 50,6 milliárd forinttal nõtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 17,7 milliárd forintos, míg a devizabetéteknél 32,9 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve szezonálisan igazítva 169,2 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszûrése nélkül 187,0 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya tranzakcióból eredõen 78,2 milliárd forinttal, a devizahitelek állománya pedig 108,8 milliárd forinttal esett vissza. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévõ kötvények állománya – tranzakciókból eredõen – 10,6 milliárd forinttal csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – az átértékelõdés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 57,8 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszûrése nélkül 86,9 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 97,6 milliárd forintos betétkivonás, míg devizabetéteknél 10,7 milliárd forintos nettó betételhelyezés volt.

A külföldi kötelezettségek állománya márciusban a hitelintézetek mérlegfõösszegének 16,9 százalékát tette ki – írja az MNB.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!