2022. szeptember 26. Hétfő, Jusztina.
 
Vasárnapi pihenõnap – Az új szabályok szerint lehet az ünnepi hétvégén nyitva tartaniForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-02 10:53:36
Az új szabályok szerint tarthatnak nyitva az üzletek az ünnepi hétvégén – hívta fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) csütörtöki közleményében.

Az OKSZ tájékoztatása szerint a március 15-én hatályba lépett új szabályok alapján tarthatnak nyitva a boltok az ünnepi hétvégén, a zárva tartás szabályai pedig azonosak május 1-jén, pénteken és május 3-án, vasárnap.

A törvény szerint a munkaszüneti nap és a vasárnap egyaránt zárva tartási idõszaknak számít. Ez azt jelenti, hogy mind május 1-jén, mind május 3-án az üzletek kötelesek zárva tartani – áll a közleményben.

A kivételek egységesen érvényesek mind május 1-jére, mind május 3-ra. Ez azt jelenti, hogy a benzinkút, a gyógyszertár, a repülõtéri, buszpályaudvari, vasúti pályaudvari üzlet, a piac, a helyi termelõi piac és a vásár mindkét napon nyitva tarthat, ha az üzemeltetõ, vagy a tulajdonos így dönt.

Déli 12 óráig alkalmazott dolgozhat a virágboltban, újságboltban, a kizárólag pékárut, továbbá tejterméket árusító üzletben. A 200 négyzetméternél kisebb árusítóhely bármikor nyitva lehet az ünnepnapokon, ha a tulajdonos vagy a segítõ családtag áll a pult mögött.

Az Országgyûlés ezen a héten döntött az üzletek nyitva tartásának módosításáról, így a jövõben hajnali fél ötkor nyithatnak majd az üzletek, de ez a rendelkezés még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, tehát nem lépett hatályba. A világörökségi területeken lévõ üzletek mind május 1-jén, mind május 3-án kinyithatnak a jelenleg hatályos elõírások szerint – tartalmazza a tájékoztatás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!