2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Banki elszámolás – Tizenhat pénzügyi intézmény ellen indít közérdekû keresetet az MNBForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-02 11:41:54
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tizenhat pénzügyi intézménnyel szemben indít közérdekû keresetet a forintalapú és ténylegesen devizában törlesztett hitel-, kölcsön- és lízingszerzõdéseikkel kapcsolatos, tisztességtelennek minõsített egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelések miatt – közölte az MNB.

A jegybank közleménye szerint az eljárásokban azt kéri, a Fõvárosi Törvényszék állapítsa meg, hogy a perbe fogott intézmények 2010. november 26-át követõen közzétett általános szerzõdési feltételei (ászf) vagy a korábban közzétett ászf-ek ezt követõ módosításai tisztességtelenek, ezért érvénytelenek. Az érvénytelen kikötésen alapuló egyoldalú emelés miatt a pénzügyi intézményeknek elszámolási kötelezettségük keletkezik valamennyi olyan fogyasztó esetében, akiknél az adott kikötést alkalmazták. Az eljárást a fogyasztók nevében indítja el a jegybank, az érintett ügyfeleknek nem kell külön kérniük.

Az MNB a következõ pénzügyi intézmények ellen nyújtott be közérdekû keresetet: Aegon Magyarország Hitel Zrt., Borsod Takarék Takarékszövetkezet, CIB Bank Zrt., CIB Lízing Zrt., Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepe, FHB Jelzálogbank Nyrt., FHB Kereskedelmi Bank Zrt., Magyar Cetelem Bank Zrt., MKB-Euroleasing Autóhitel Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., MKB-Euroleasing Autólízing Zrt., OTP Bank Nyrt., OTP Jelzálogbank Zrt., Örkényi Takarékszövetkezet, Sopron Bank Burganland Zrt., UCB Ingatlanhitel Zrt., Zalavölgye Takarékszövetkezet.

A bíróságnak az elszámolási törvény szerint legkésõbb a keresetlevél vizsgálatától számított 15. napra ki kell tûznie a tárgyalást, és az ügyet a tárgyalás kitûzésétõl számított 45 napon belül el is kell bírálnia.

A bíróság az eljárásban kizárólag azt vizsgálja, hogy a tisztességtelennek tartott szerzõdéses kikötés a Kúria törvényben meghatározott elvek szerint tisztességes-e. Ez alapján a következõ döntéseket hozhatja: a szerzõdéses kikötés tisztességes, így a keresetet elutasítja; a szerzõdéses kikötés tisztességtelen, ezért érvénytelen.

Az MNB márciusban az elszámolási törvény alapján 210 pénzügyi intézménytõl kapott adatszolgáltatást arra vonatkozóan, történt-e náluk 2010. november 27. és 2014. július 19. között egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelést eredményezõ szerzõdésmódosítás. Közülük 138 intézmény nyilatkozott úgy, hogy nem hajtott végre ilyen lépést, 56 intézmény pedig – élve a törvény erre vonatkozó lehetõségével – alávetési nyilatkozatot tett arról, hogy az egyoldalú szerzõdésmódosítások nyomán megfizettetett összegekkel túlfizetésként önként elszámol a fogyasztókkal. Az MNB a fennmaradó 16 intézmény esetében közérdekû keresetindítási jogával élt.

Ha utólagosan – a 2016. december 31-ig megindított eljárásban – olyan információ jut az MNB birtokába, amely szerint valamelyik pénzügyi intézmény valótlanul nyilatkozott arról, hogy nem emelt egyoldalúan kamatot, díjat, költséget, a jegybank kötelezni fogja a perindításhoz szükséges kivonatok benyújtására, és utólagosan közérdekû pert indíthat ezen piaci szereplõvel szemben – ismerteti közleményében az MNB.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!