2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Mézet mindenkinek! Ma van a méhek napja!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-02 11:59:36
Eme ünnep alkalmából 9 érdekes tényt gyûjtöttünk össze a félelmetes kis zümmögõkrõl.

1. Van elõnye annak, ha megcsíp. A méreg egy melittin nevû anyagot is tartalmaz, ami sok esetben véd a HIV fertõzés ellen.



2. Sokkal keményebben dolgoznak, mint az emberek. Hûvösebb idõben 9 hónapig élhetnek, de nyáron csak nagyon kevés éli meg a 6 hetes kort. Gyakorlatilag halálra dolgozzák magukat.



3. A agyuk legyõzi az idõt. Egy idõ után a méhek agya nem öregszik tovább, sõt elkezd visszafiatalodni.



4. Fel tudják ismerni az emberi arcokat. Azt mi sem értjük pontosan, erre hogyan jöttek rá, de állítólag így van.



5. Van személyiségük. Nem csak a munkamegosztás alapján különböznek, hanem vannak olyan méhek, amik jobban kedvelik az izgalmakat, míg mások visszahúzódóak. Egy 2011-es tanulmányban még az is publikálták, hogy léteznek pesszimista méhek.



6. Úgy tájékozódnak, mint a vikingek. Többnyire a napot használják iránytûnek, de ha felhõs az idõ, akkor a polarizált fény igazítja õket útba.



7. Képesek matematikai feladatok megoldására. Tegyük fel, hogy hétvége van, 6 boltba kell elmenni, 6 különbözõ helyre. Melyik a legrövidebb út, hogy végigjárja mind a hat állomást? Egy ilyen feladattal egy méh lazán megbirkózik.



8. Segítettek elkapni sorozatgyilkosokat (mivel õk ugyanúgy viselkednek, mint a méhek). A sorozatgyilkosok a lakóhelyük közelében követik el a bûncselekményt, de elég távol ahhoz, hogy a szomszédok ne fogjanak gyanút. Hasonlóan, a méhek is a kas közelében gyûjtenek, de elég távol mennek, hogy a ragadozók ne találhassák meg az otthonukat. Ezen megfigyelés alapján a nyomozók készítettek pár algoritmust és sikeresen alkalmazták a gyakorlatban is.



9. Munkát adnak sok embernek, hiszen a nagyon finom mézet valakinek össze is kell gyûjteni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!