2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Halálbüntetés – Lázár: Orbán elmondta Schulznak, nem tervezi a halálbüntetés bevezetésétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-02 13:14:10
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével, akit arról tájékoztatott, hogy nem tervezi a halálbüntetés bevezetését, “egy vita van róla” Magyarországon. Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

“Egy vita van a halálbüntetésrõl, tehát nem arról van szó, hogy egy terv lenne a halálbüntetés bevezetése” – idézte a kormányfõ Martin Schulznak adott tájékoztatását.

Lázár János elmondta, a miniszterelnök telefonon beszélt az Európai Néppárt elnökével, Joseph Daullal és frakcióvezetõjével, Manfred Weberrel. Õket ugyanarról tájékoztatta, mint Schulzot, vagyis hogy egy vita zajlik Magyarországon, a kormány pedig be fogja tartani az EU jogát – közölte.

A miniszter szó szerint megismételte Orbán Viktornak a kaposvári brutális gyilkosságra vonatkozó szavait, amelyek arról szóltak, hogy a miniszterelnök értékelése szerint a három csapás törvénynek és a tényleges életfogytiglannak nem volt elegendõ visszatartó ereje, ezért napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Értékelése szerint brutális bûncselekményeknél, gyermekek, idõsek, kiszolgáltatottak sérelmére elkövetett eseteknél gyakran merül fel a társadalomban a megtorlás igénye; Magyarországon ma nagyon sok olyan ember van, aki szerint csak a halálbüntetés bevezetése tartana vissza egyeseket súlyos bûncselekmények elkövetésétõl. Errõl beszélnünk kell a választóinkkal – jelentette ki.

“A súlyos bûncselekmények kapcsán (…) kialakuló hihetetlen társadalmi felháborodás lehet, hogy nem hallatszik Brüsszelig, de hallatszik Budapestig” – fogalmazott. Azt is hangoztatta: Magyarország az Európai Unió jogrendszerének egészét tiszteletben tartja. Az EU, mint a demokrácia legfontosabb védelmezõje nem utasíthat el semmilyen vitát, ami emberek életérõl, nehézségeirõl szól – értékelte Lázár János, aki azt is elmondta: kifejezetten híve a halálbüntetésnek, de véleménye csak egy a nyolcmillióból. Hozzáfûzte: a kormányfõtõl ugyanakkor még sosem hallotta, hogy õ támogatná azt.

Arra a felvetésre, hogy a KDNP ellenzi a halálbüntetést, azt felelte, hogy a különbözõség is mutatja, hogy le kell folytatni egy párbeszédet, ami 30 éve elmaradt. Nem hiszi ugyanakkor, hogy a dialógus bármivel veszélyeztetné az európai alapértékeket – mondta.

Lázár János közölte azt is, hogy a kormány jövõ szerdán áttekinti, hogy a bíróságok eddig hogyan alkalmazták a három csapás törvényét, hogyan érvényesült a tényleges életfogytiglani büntetés a gyakorlatban.

A tárcavezetõ arról is beszámolt, hogy május elején indul a konzultáció a bevándorlásról. Kifejtette, hogy itt is egy problémáról szeretne a kormány beszélni a társadalommal, szeretnék tudni, hogy mi a magyar emberek viszonya a témakörhöz, mit kell képviselni Brüsszelben. Megjegyezte, hogy a választás elõtt ez még nem volt téma, a bevándorlás mérete azonban indokolja a témafelvetést. Példaként hozta, hogy választókörzetét kiemelten érinti a probléma, három hónap alatt annyi bevándorló érkezett, mint két év alatt összesen.

Lázár János kérdésre arról is beszélt, hogy nem kötelezõ a fólia a dohányboltok kirakatára, és ha a trafikosok igénylik, ezt bele kell foglalni a törvénybe is. Hangsúlyozta: lehetõvé kell tenni, hogy aki az elsötétítés miatt nem érzi magát biztonságban, az ne használja a fóliát. Jelezte, hogy aki már leszedte a fóliát, annak nem kell számítania semmilyen szankcióra.

A kormány kötelességének tekinti a trafikokban és az éjszaka dolgozók védelmét – jelentette ki Lázár János, aki ezzel kapcsolatban tudatta: Pintér Sándor belügyminiszternek javaslatot kell tennie arról, hogy az éjjel is nyitva tartó üzletekben milyen rendvédelmi rendszert kell kiépíteni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!