2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
ND: a törvény a dohánytermékek láthatóságát korlátozza, nem kötelez fóliázásraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-03 09:05:31
A törvény kizárólag a dohánytermékek láthatóságát korlátozása, nem pedig a nemzeti dohányboltokba történõ általános belátást – hívja fel a figyelmet az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében.

A társaság közleményében hangsúlyozza, hogy a nemzeti dohányboltok kiterjedt termékkör forgalmazására jogosultak, a törvényben szereplõ elvárást többek között az üzlethelyiség berendezésének megfelelõ kialakításával, az egyes termékcsoportok átgondolt elhelyezésével, akár a kirakat elsötétítése nélkül is teljesíthetik.

A ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. weboldalán közzétett arculati kézikönyv többféle lehetõséget is illusztrál a nemzeti dohányboltok kialakítására – írja közleményében a zrt.

A nemzeti dohányboltok kirakatainak teljes fóliázása széles körben alkalmazott, de nem kötelezõen követendõ megoldás a dohánytermék kiskereskedelmével összefüggõ jogszabályok betartására.

A cég közölte, hogy ellenõrzési feladatkörük a megkötött koncessziós szerzõdésekben foglaltak ellenõrzésére terjed ki, vélhetõ jogszabálysértés észlelése esetén felhívják a nemzeti dohányboltok figyelmét a hatóságok által ellenõrzött szabályok betartására is.

Az ND Nonprofit Zrt. hangsúlyozza, hogy a hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében társaságuk nem rendelkezik hatósági jogkörrel, szankcionálásra sincs jogosultságuk. A koncesszió ellenõrzésen felvett jegyzõkönyv nem tartalmaz olyan kötelezõ érvényû utasítást a nemzeti dohányboltok felé, amely a kirakatuk fóliával történõ bevonását írná elõ. A jegyzõkönyvben arra hívták fel a figyelmet, hogy a vonatkozó törvényi elõírások sötétedés után nem teljesülnek maradéktalanul. A jelenlegi ellenõrzési szakaszban közel 3500 nemzeti dohányboltot vizsgáltak, 165 esetben tapasztaltak átláthatóságbeli rendellenességet.

De számos esetben elõfordult az is, hogy az ellenõrzés során túlzott mértékû elsötétítést tapasztaltak. Megállapították azt is, hogy a nemzeti dohányboltok más jól felszerelt körülmények között mûködnek; megfigyelõ kamerarendszereket, idõzáras kasszarendszert mûködtetnek, naponta többször elszállíttatják a bevételt, pánikgombot köttetnek be, járõrszolgálatot vesznek igénybe.

A Magyarországon üzemelõ egyéb kiskereskedelmi egységekhez képest a nemzeti dohányboltok biztonságvédelmi eszközökkel jobban felszereltek – írja közleményében az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zártkörûen Mûködõ Részvénytársaság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!