2023. február 2. Csütörtök, Karolina, Aida.
 
Áprilisban minden nyugdíjkassza teljesítette a 70 százalékos aránytForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-03 09:43:50
Mind a négy magánnyugdíjpénztárnál elérte a tagdíjfizetõk aránya a 70 százalékos minimumot áprilisban – derül ki a kasszák honlapján közzétett tájékoztatásokból.

A Horizont Magánnyugdíjpénztárnál és a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál egyaránt 80 százalék, az MKB Nyugdíjpénztárnál 72, a Szövetség Nyugdíjpénztárnál 70 százalék feletti a tagdíjfizetõk aránya.

A Szövetség Nyugdíjpénztár az adathoz hozzáfûzte: mivel a fizetõ tagok fele vállalt éves tagdíjat, a többiek havonta utalják át, minden hónapban figyelni kell az arányt.

A magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény 2015. január 1-jén hatályba lépett módosítása szerint jogutód nélkül, végelszámolással megszûnik az a pénztár, amelynél a tagdíjfizetõ tagok száma a megelõzõ hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken.

Ezt a szabályt elõször 2015. szeptember 30-át követõen kell az azt megelõzõ hat hónapra – tehát elõször a 2015. április 1. és szeptember 30. közötti idõszakra – alkalmazni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) októberben vizsgálja majd meg elõször a 70 százalékos tagdíjfizetési arány meglétét.

Aki nem tudja vagy nem akarja vállalni a rendszeres tagdíjfizetést, visszaléphet a társadalombiztosítási rendszerbe, ebben az esetben felveheti a pénztárban tartott megtakarításán elért infláció feletti hozamot és az egyénileg teljesített befizetéseket is.

Érdemes megfontolnia a visszalépést annak, aki alacsony számlaegyenleggel rendelkezik, amelyet nem áll módjában önkéntes tagdíjbefizetéssel növelni, vagy nem kívánja a kötelezõ tagdíjbefizetést teljesíteni. Akinek ugyanis kevés megtakarítása van, annak a magánkasszában lévõ megtakarítás vélhetõen nem jelentene érdemi nyugdíjkiegészítést, visszalépés esetén azonban százszázalékos tb-nyugellátásban részesül majd. A visszalépési szándékot a pénztárnak kell bejelenteni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!