2020. április 2. Csütörtök, Áron.
 
Óvatosan a tisztítószerekkel!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-03 10:29:07
Tavaszi nagytakarítás: odafigyeléssel, biztonságosan, mérgezések elkerülésével.

A tavaszi nagytakarítás során jellemzõ, hogy a megszokottnál alaposabb munkához nagy hatékonyságú, agresszív tisztító hatással rendelkezõ szerek használatára is szükség van. Az ilyen készítmények egyben nagyobb kockázatot is jelentenek. Ezért is rendkívül fontos, hogy a háztartási vegyszereket elõírásoknak megfelelõen használjuk. Így elkerülhetõk a mérgezések is.

A nagy hatékonyságú tisztító- és fertõtlenítõ szerek (például hypo, vízkõoldó, penészirtó, hideg zsíroldó) veszélyesek az emberi szervezetre, többnyire maró vagy irritatív hatásúak. Mielõtt bármilyen tisztítószert használnánk, olvassuk el figyelmesen a címkén található figyelmeztetõ és óvintézkedésre vonatkozó mondatokat, és a gyártó által a biztonságos használatra tett javaslatokat – hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ.

A szaniterek fertõtlenítését és vízkõmentesítést ne egy idõben végezzük! Ha ugyanis klórtartalmú tisztítószereket (pl. hypo, penészirtó) és savas tisztítószereket (pl. vízkõoldó, háztartási ecet) összeöntünk, vagy egyidejûleg használjuk a tisztítandó felületen, szúrós szagú, erõsen mérgezõ klórgáz keletkezhet otthonunkban. A klórgáz a szem vagy a felsõ légutak szöveteivel érintkezve, a szövet víztartalmával sósavat képez, ami erõsen irritáló hatású, nagy töménységben maró sérülést okoz az érintett területen. Már kis mennyiségû gáz belélegzése is égõ érzést okoz az orrban és a torokban, köhögésre ingerel, és a terület elhagyására késztet. Nagyobb mennyiség belélegzése fullasztó, gyakran rohamokban jelentkezõ köhögést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat vált ki, ezen tüntetek jelentkezése esetén kórházi ellátásra, megfigyelésre is szükség lehet. A gáz a szemmel érintkezve égõ, szúró fájdalmat, könnyezést vált ki, nedves bõrrel érintkezve irritáló hatású, hólyagosodást okozhat.
Tartsuk elzárva!

Évente körülbelül 1200 négy év alatti gyermek szorul kórházi ellátásra valamilyen vegyi anyaggal történõ mérgezés miatt. Ezek többsége valamilyen szülõi gondatlanság miatt következik be, tehát megelõzhetõ lenne. A mérgezést okozó vegyi anyagok otthonunk szinte minden helyiségében elõfordulnak: ilyenek a háztartási szerek, a gyógyszerek, a növényvédõ szerek összetevõi. A nagytakarítás során ügyeljünk arra, hogy a használt vegyszerekkel kisgyermek ne érintkezhessen, tartsuk azokat számára elérhetetlen helyen. A lejárt szavatosságú gyógyszereket, vitaminokat vigyük vissza a gyógyszertárba, a lejárt szavatosságú és nem használatos háztartási vegyszereket, kozmetikumokat, a higanyos lázmérõt pedig a területileg illetékes veszélyes hulladékgyûjtõbe – nyomatékosította az ÁNTSZ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!