2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Átláthatatlan trafikhelyzetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-04 10:20:29
A trafikosok ha kell, vállalják a büntetést, csak ne legyenek bûncselekmények.

Nincs benne a rendeletben, de gyakorlatilag körbeírták a fóliázást – fogalmazott Beáta, az egyik belvárosi dohánytrafik eladója, s látható, az igen kis alapterületû üzletben nem is nagyon van más lehetõségük, hogy betartsák a szabályokat. – A fõnököm azt mondta, esténként legyen nyitva a bejárati ajtó – inkább vállalja a büntetést, minthogy valakinek baja essen – teszi még hozzá.
Nem muszáj fóliázni

A közelmúltban történt kaposvári, emberöléssel járó trafikrablást követõen a bolt tulajdonosa úgy döntött, másik üzletérõl leszedeti a kirakatot, ajtót takaró fóliákat, mert nem szeretné, hogy újabb bûncselekmények történjenek. Az eset kapcsán Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje, illetve Kósa Lajos országgyûlési képviselõ úgy nyilatkoztak, fóliázni eddig sem volt kötelezõ ezen üzletek üvegfelületeit. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmérõl szóló törvényben ez valóban nem szerepel, abban csupán annyi olvasható, a dohánytermékeknek olyan helyen kell lenniük, hogy csak a helyiségbe lépve legyenek láthatóak, az utcáról nem.
Nyílt levél

A cívisváros egykori polgármesterének kijelentését egy debreceni trafikos nyílt levélben kérdõjelezte meg a napokban.

Kifejtette, náluk alapesetben valóban megvalósul, hogy nem látszanak a dohánytermékek (mert az üzlet egy kívülrõl nem látható részén vannak), de a biztonság kedvéért lyukacsos szitafóliával lefedték az üvegeket. Másfél hónapja viszont „üzletünkben járt a Nemzeti Dohány Zrt. ellenõre, aki elégtelennek találta a sötétítést, ezért utasított, hogy az ablakot és az ajtót belülrõl is fóliázzuk le” – áll a levélben. Megkerestük emiatt az említett ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t is, s õk az alábbi tájékoztatást adták: „A cikkben (levélben) megnevezett állítás több ponton sem felel meg a valóságnak, tekintettel arra, hogy Társaságunk Ellenõre, az írásban megjelenített jegyzõkönyvben olvashatóan is pusztán annyit jegyzett fel, hogy a »Dohánybolt fóliázott felületei, sötétedés után átlátszanak«. Ennek köszönhetõen nem teljesülnek a nevezett törvényi elõírások. Társaságunk (…) bírság kiszabására nem jogosult, azonban minden ellenõrzés alkalmával felhívjuk a Nemzeti Dohányboltok figyelmét a hatóságok által ellenõrzött szabályok betartására is.

Ezek megsértése okán (…) adtunk tájékoztatást a hiányosságokról, ahogy ez a nevezett esetben is történt.”
Nyitott ajtó

Fólia azon a Bem téri üzleten sincsen, ahol a múlt héten rablás közben értek tetten két elkövetõt a rendõrök. A bejárati ajtón át rá lehet látni a pultra, s a mögötte sorakozó cigarettakínálatra, egyedül az oldalsó ablakba van kitéve egy nagyobb kartonlap és egy dohányboltos zászló. Az ott dolgozó Zsuzsa (aki az ominózus estén is dolgozott) érdeklõdésünkre elmondta, a tulajdonos korábban is úgy vélte, amíg nem szólnak, nem bajlódik a fóliázással.

– A fóliázás valóban nincs elõírva, de minket például a vámhivatal kötelezett arra, hogy fedjük be az ajtót – mutatott a bejáratra Ferenc, egy egészen nagy dohánybolt tulajdonosa. – Az ablakok elõtt szekrények állnak, így ott amúgy sem lehet belátni, és bár az ajtót tényleg „homályosítottuk”, onnan különben sem lehet rálátni a dohányárura, így általában nyitva hagyjuk a bejáratot – mondta, s hozzátette, biztosan vannak, akik már figyelgették, náluk milyen a biztonság, de szerencsére még nem volt senkivel sem problémájuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!