2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Évente kétszer érdemes szûrõvizsgálatra menniForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-04 11:13:17
Idõrõl idõre – fõleg a nyári önfeledt napozás elõtt – nézessük meg anyajegyeinket.

A bõrdaganatok leggyakoribb fajtájának számító melanóma gyakran meglévõ anyajegyekbõl is kialakulhat, vagyis akinek világos a bõre és a haja, illetve sok anyajegye van, annál a kockázat is magasabb. A nõknél általában az arcon és a lábszáron, míg a férfiaknál a törzsön és a háton jelentkezik, és bár a betegség leggyakrabban 40 és 50 éves kor között üti fel a fejét, bárkinél elõfordulhat. Érdemes tehát komoly hangsúlyt fektetni a megelõzésre: kerülni a túlzásba vitt napozást, szoláriumozást. – A szûrõvizsgálatot általában évente kétszer – a napos idõszak kezdetén és végén – érdemes elvégeztetni.

Ha így teszünk, jó eséllyel kiszûrhetjük a gyanús képleteket a fokozott UV terhelés elõtt, és idõben észlelhetjük a napozás UV terhelés hatására bekövetkezõ, aggodalomra okot adó változásokat – mondta dr. Kriston Renáta bõrgyógyász-kozmetológus.
Gyanús lehet, ha szabálytalan

A bõrgyógyászati daganatok felismerésénél nagy elõnyt jelent, hogy az elváltozások a szemünk elõtt alakulnak ki, így kellõ odafigyeléssel hamar felismerhetõek és teljes mértékben kezelhetõek. „Ha a már meglévõ anyajegyünk növekszik, színe megváltozik, széle szabálytalanná, formája aszimetrikussá válik, környékén viszketést, fájdalmat vagy vérzékenységet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

A szakemberek a bõrre helyezhetõ mikroszkóp (dermatoszkóp) segítségével vizsgálják át az anyajegyeket, és a rejtett helyeket – talp, lábujjak közti rész, hajas fejbõr, intim területek – sem hagyják ki – magyarázta a szakember, aki szerint érdemes eltávolítani azokat az anyajegyeket, amelyekbe gyakran beleakad a körmünk, láncunk, ruhadarabjaink, hiszen így fokozattan fennáll az irritáció és sérülés veszélye, amely az elváltozás rosszindulatúvá válásának lehetõségét is magában hordozza.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!